Catalunya té un grup de 38 donants d’un tipus rar de plaquetes que fa torns setmanals per donar

Homenatge donants HPA1-

Són una gran família que, tot i no ser familiars, comparteixen un mateix tipus de sang i molts anys de donació. Tots ells tenen un tipus de plaquetes que és molt poc freqüent (HPA1a -) i que pot salvar la vida dels nounats que pateixen una malaltia molt greu anomenada trombocitopènia neonatal al·loinmune. Aquest trastorn és provocat per la incompatibilitat de les sangs entre la mare i el fetus.

Imma Capdevila, la coordinadora del programa del BST
Imma Capdevila, la coordinadora del programa del BST

Com que les plaquetes tenen una vida de 5 dies, els donants amb el grup plaquetar HPA1a – han de fer torns per assegurar que sempre hi hagi estoc disponible a Catalunya per si neix un nadó afectat, a qui hauran de transfondre ràpidament plaquetes HPA1a-.

La incompatibilitat entre la sang de la mare i del fetus n’és la causa

Un 3% de la població (meitat homes, meitat dones) tenen aquest grup plaquetar especial, però com que aquest no és un estudi que es faci de forma rutinària, hi ha embarassades que no ho saben. El problema apareix quan el fill té el grup plaquetar normal. Llavors la mare pot fabricar anticossos contra el nen que li poden provocar la destrucció de les plaquetes i com a conseqüència, pot fer hemorràgies i afectar-li la part més sensible: el cervell.

El 10% d’aquests nadons moren i el 20% poden patir seqüeles neurològiques irreversibles. De les mares amb HPA1a-, un 30% presenten la incompatibilitat amb el primer embaràs (similar a la malaltia hemolítica del nadó), i en el segon embaràs, la recurrència és del 100%.

Un 3% de la població (meitat homes, meitat dones) tenen aquest grup plaquetar especial

El trastorn requereix la transfusió immediata de plaquetes HPA1-

Es calcula que 1 de cada 1000 nadons neix afectat per aquesta malaltia que, des del moment que es detecta, requereix una intervenció immediata. El Banc de Sang va ser pioner el 2009 a l’Estat a disposar d’un estoc permanent de plaquetes HPA1a- a Catalunya per garantir el subministrament de plaquetes amb deu minuts a qualsevol hospital. Des de llavors, Imma Capdevila, la coordinadora del programa del BST, s’encarrega de l’organització de les donacions i d’assegurar que hi hagi un estoc permanent de plaquetes HPA1a negatives.

“Des del BST estem donant resposta fa 8 anys a una situació que és urgent, que requereix una actuació molt ràpida i que és una malaltia potencialment molt greu. Però que si fem el tractament adequat, el pronòstic és benigne”, explica Capdevila. En cas contrari, la trombocitopènia neonatal al·loinmune pot tenir seqüeles neurològiques irreversibles. Cal tenir en compte que el 50% de les hemorràgies cerebrals són intrauterines.

El Banc de Sang va ser pioner el 2009 a l’Estat a disposar d’un estoc permanent de plaquetes HPA1-

En l’actualitat, la majoria de donants són de l’Hospital de la Vall d’Hebron (23), però també n’hi ha 6 a l’Hospital de Sant Pau, 5 a l’Hospital Clínic, 2 a Badalona i 2 a Bellvitge. El 24 de maig del 2014 es va homenatjar aquests donants que fa anys que donen plaquetes de forma altruista, tal i com es veu a les imatges.
La donació de plaquetes és diferent de la donació de sang i per això, la planificació de les donacions és més complexa. Els donants han de tenir un recompte de plaquetes alt quan donen, la freqüència de les donacions pot ser de 15 vegades l’any i la recuperació és molt ràpida, en 5 dies el cos ja torna a tenir el nivell normal de plaquetes. Cal tenir millors venes que amb la donació de sang i és més llarga: es requereix entre 60 o 90 minuts.

Més informació:

Incompatibilitat entre la mare i el fetus per la sang
Per a què es fa servir la sang
Quan es transfonen els concentrats de plaquetes?