Les reserves de sang milloren gràcies a les 8.700 donacions de la Marató

  • La campanya ha permès recuperar les reserves després de les Festes de Nadal
  • La campanya va començar divendres passat a la Torre Agbar de Barcelona, que ha lluït vermella en agraïment als donants
  • A les xarxes socials s’han compartit més de 5.000 missatges i 1.000 fotos de la Marató amb l’etiqueta #MaratoDonantsCAT
  • L’epidèmia de grip continua fent necessari que tothom qui pugui donar sang, en doni

8.753 persones han donat sang des del divendres 16 de gener i fins aquest vespre coincidint amb la Marató de Donants de Sang de Catalunya. Gràcies al seu altruisme, les reserves de sang han millorat després de la baixada que havien patit per les Festes de Nadal. Avui les reserves de sang a Catalunya ja són per a 7 dies, una situació que es considera normal.

La comunicació de la Marató s’ha desplegat amb molt èxit a través de les xarxes socials, on l’etiqueta #MaratoDonantsCat s’ha utilitzat més de 5.000 vegades. L’equip d’Ambaixadors 2.0, ciutadans anònims que han ajudat el Banc de Sang a explicar la Marató, ha estat clau per difondre la necessitat de donar sang arreu.

Tres vegades més de donacions
L’hospital amb més activitat ha estat el Clínic de Barcelona, amb quasi 1.000 donacions, tres vegades més que en una setmana normal.

Altres centres, com l’Hospital de Sant Pau, han aconseguit en una setmana quasi tantes donacions com en tot el mes de desembre.

Torre Agbar: 846 donacions
Campanyes mòbils: 2.985 donacions
Hospital Clínic: 893 donacions
Hospital de Sant Pau: 672 donacions
Hospital de la Vall d’Hebron: 458 donacions
Hospital de Bellvitge: 552 donacions
Hospital Germans Trias i Pujol: 433 donacions
Hospital Joan XXIII de Tarragona: 390 donacions
Mútua de Terrassa: 402 donacions
Hospital Josep Trueta de Girona: 376 donacions
Hospital Arnau de Vilanova de Lleida: 251 donacions
Fundació Althaia de Manresa: 133 donacions
Verge de la Cinta de Tortosa: 65 donacions
Hospital de Sant Joan de Reus: 188 donacions
Hospital de Sant Pere de Ribes: 73 donacions
Hospital de Granollers: 36 donacions
Total: 8.753 donacions

L’objectiu de la Marató era arribar a les 7.000 donacions per remuntar les reserves de sang. Tot i això, com que la sang caduca -les plaquetes només duren 5 dies-, cal que continuïn les donacions diàries.

En aquest sentit, Enric Contreras, coordinador del banc de sang als hospitals, destaca que “l’epidèmia de grip que s’ha declarat a Catalunya i les baixes temperatures que es preveuen fan molt necessari que  tothom que pugui vingui a donar sang”.

Joves donants
El lema de la Marató era “Donar sang et fa gran” amb l’objectiu d’engrescar els joves a donar sang. Al tancament de la Marató, un 20% de les donacions han estat de persones d’entre 18 i 25 anys.

Entre ells destaquen joves que han celebrat la majoria d’edat anant a donar sang, com el Roger, que es va estrenar a l’hospital de Sant Pau el mateix dia que feia 18 anys, o l’Aida, que també va voler començar a donar sang tot just complerts els 18.

Moltes altres persones també han difós la col·laboració a través de les xarxes socials per tal que amics i familiars s’animessin a donar sang.

Al Facebook del Banc de Sang (facebook.com/donarsang) hi ha una galeria amb un recull d’imatges de donants.