Més de 1.000 malalties són objectiu d’investigació en medicina regenerativa

  • El BST col·labora amb el B·Debate, un iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” en què investigadors de tot el món han tractat els últims avenços en la matèria
  • Els àmbits de recerca en què més s’ha avançat són la regeneració ocular, de la pell, ossos i cartílags
  • La teràpia cel·lular permetrà modificar la història natural de les malalties, segons els científics reunits a CosmoCaixa en unes jornades de debat
  • A dia d’avui hi ha 20.000 assajos clínics en actiu a tot el món i 500 estudis per a cada tipus de cèl·lula

Més de 1.000 malalties són objectiu d’investigació en medicina regenerativa, segons es desprèn de la discussió entre investigadors de tot el món reunits a CosmoCaixa Barcelona i convocats per B·Debate, la iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” per a promoure el debat científic, que en la darrera ocasió ha comptat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits.

“La medicina regenerativa canvia el paradigma de tractament de moltes malalties, perquè utilitzem recursos del cos humà adaptant-los i modificant-los per regenerar òrgans i teixits”, ha afirmat aquest matí en roda de premsa el doctor Joan García, líder científic d’aquest B·Debate i director d’Xcelia, la divisió de teràpies avançades del BST.

En els darrers 10 anys la medicina regenerativa “ha avançat de forma exponencial”, tant en la investigació a partir de cèl·lules del propi cos com de donant. A dia d’avui hi ha 20.000 assajos clínics en actiu a tot el món. Per cada tipus de cèl·lula hi ha uns 500 estudis actius. “En la propera dècada veurem moltes coses -ha pronosticat García-. Si demostrem que aquestes teràpies són eficaces els sistemes nacionals de salut les adoptaran”.

Per ara la complexitat tecnològica d’aquests avenços està resolta, ja que les teràpies cel·lulars avançades s’han demostrat segures en laboratori. A dia d’avui falta resoldre la complexitat clínica, per això s’estan duent a terme assajos clínics en humans que disposen de tractaments innovadors gràcies a la recerca. “Més que curar podrem modificar la història natural de les malalties”, ha assenyalat el doctor García.

“La trobada B·Debate d’avui ens inspira cap a una nova trajectòria de descobriments. Per això científics de totes les especialitats mèdiques ens hem reunit per discutir els problemes actuals, les possibles solucions i els reptes de futur”, ha valorat el doctor García.

Òrgans i teixits ja regenerats
Els científics que han assistit avui a B·Debate han presentat resultats en diferents òrgans i teixits. Hematologia i càncer són les dues àrees que presenten més avenços i des del punt de vista de la medicina regenerativa la bufeta, la uretra i altres teixits petits ja són abordables. S’està avançant també en la investigació de la regeneració de cor, fetge i ronyó.

Pel que fa la recerca feta a Catalunya i la resta de territori espanyol, el doctor Garcia destaca els avenços en regeneració de superfície ocular, regeneració de la pell a partir de la fabricació de pell sintètica, de la pell a partir de la fabricació de pell sintètica, dels ossos i dels cartílags.

Una altra línia d’investigació són les patologies de l’aparell locomotor, com l’artrosi o la necrosi. La medicina regenerativa podria convertir-se en una alternativa per tractar fractures, ossos que no solden o evitar intervencions quirúrgiques.