Sigues “més feliç que unes Pasqües” i vine a donar sang per Setmana Santa

  • El Banc de Sang llança la campanya “Sigues més feliç que unes Pasqües” coincidint amb el 20 de març, decretat Dia Mundial de la Felicitat per l’ONU
  • El Dia de la Felicitat és també un dia per donar sang, una experiència que els donants valoren amb una satisfacció de 9,3 sobre 10
  • La campanya es fa a les portes de Setmana Santa, un moment en què les donacions baixen, però les necessitats dels hospitals es mantenen

Donar sang és un gest altruista que produeix una gran satisfacció als donants. Així ho demostren les enquestes que el Banc de Sang fa regularment als donants: valoren amb un 9,3 la satisfacció que senten després de donar. Per això, el 20 de març, el Dia Mundial de la Felicitat segons les Nacions Unides, el considerem també el dia del donant i l’escollit per iniciar la campanya de Setmana Santa, amb el lema “Vine a donar sang i estaràs més feliç que unes Pasqües”.

Com sol passar en tots els períodes de vacances, les reserves baixen pel canvi d’hàbits de la ciutadania. Cada any, durant la Setmana Santa van a donar sang un 20% menys de persones del que és habitual.

Aquest fet coincideix amb un major risc d’accidents de trànsit perquè hi ha més desplaçaments. El 30% de les donacions es fa servir per a accidents, com els de trànsit. Per això és important tenir reserves suficients també en períodes com Setmana Santa.

Les plaquetes, les més afectades

La baixada de donacions afecta especialment les plaquetes, un dels components que s’obté de les donacions de sang. Tenen la particularitat que caduquen en només 5 dies i que cal unir les donacions de 4 persones per fer la dosi necessària per a un pacient, habitualment malalts de càncer.

Com que les donacions de sang baixen, les dosis de plaquetes que es poden elaborar també disminueixen. Per això cal activar crides especials a donants només de plaquetes, que ho fan amb un procediment anomenat plaquetoafèresi. Per aquesta Setmana Santa es preveuen 173 plaquetoafèresi, un procediment més llarg que la donació de sang i que requereix reserva d’hora.

Les persones interessades en ser donants de plaquetes han de dir-ho quan vagin a donar sang per tal que els professionals del Banc de Sang valorin si són candidats a donar plaquetes.

Grau de satisfacció global donants 2017

Satisfacció amb el procés de donar sang. CEO, abril 2016

Donar sang, un hàbit cívic

Podeu consultar els punts de donació a www.donarsang.gencat.cat. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més

En cas de ser dona, no estar embarassada