El Banc de Sang busca voluntaris per a una recerca que vol prevenir malalties com el càncer

  • L’objectiu és la predicció, diagnòstic i tractament de malalties cròniques
  • Cal tenir entre 40 i 65 anys i viure a Catalunya
  • El projecte GCAT (Genomes per la Vida) l’impulsa l’IMPPC i l’Institut Germans Trias (IGTP)

El GCAT és un projecte de recerca genòmica en salut, que investiga quins són els components genètics en la salut i les seves derivacions: la malaltia i el seu tractament.

A partir d’una mostra biològica (anàlisi de sang) es realitzarà la caracterització genòmica, que, juntament amb les dades de salut i clíniques dels participants, permetrà extraure les conclusions sobre el rol del factors genètics individuals en l’estat de salut.

En aquest sentit, l’objectiu principal serà determinar com es modifica o s’altera la predisposició genètica d’una persona (l’epigenoma) sota determinats factors ambientals i hàbits de vida. Conèixer el pes específic, el genètic i l’ambiental, determinarà com s’incrementa, disminueix o és manté inalterable el risc a desenvolupar una malaltia determinada i/o la resposta de cada individu a un tractament específic.

En concret, l’estudi se centra en les malalties més comunes, malalties cròniques que afecten a un grup molt ampli de població per tal d’avançar en el coneixement i la seva traslació a la pràctica clínica.

Metodologia: estudi prospectiu amb població aleatòria
El GCAT és un estudi prospectiu de població d’entre 40 i 65 residents a Catalunya. El reclutament dels voluntaris es realitza mitjançant la col·laboració del Banc de Sang i Teixits a través de la seva xarxa de centres territorials malgrat no és necessari que siguin donants de sang.

Centres col·laboradors
El projecte GCAT va iniciar-se als hospitals Trias i Pujol de Badalona i a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i  actualment ja compta amb la  participació de 9 centres  d’arreu de Catalunya: Hospital Arnau de Vilanova de Lleida , Hospital de Bellvitge, Mútua de Terrassa, Hospital Josep Trueta de Girona, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital Sant Joan de Reus i la seu del Banc de Sang i Teixits. Des del dia 1 de novembre es posarà en marxa  per a donacions GCAT, l’Hospital de Tortosa, Verge de la Cinta.

Els participants tampoc estan seleccionats com a pacients, com passa en la majoria de biobancs d’avui dia; sinó que serà una col·lecció de mostres de persones que viuen en una regió geogràfica concreta. Hi podrà participar qualsevol persona resident a Catalunya en el grup d’edat de 40 a 65 anys. Els participants cedeixen una mostra de sang i les dades de manera altruista.

Un cop es disposi de la informació genòmica i els hàbits de vida i es creuin amb la història clínica dels participants, es realitzarà un seguiment durant els propers vint anys. En el decurs d’aquest període, els investigadors faran el seguiment de  qui es manté en un bon estat de salut i qui emmalalteix.

Eina per a la pràctica clínica: del laboratori  al pacient

Els coneixements dels components genètics, a més d’aportar valuosos coneixements sobre els mecanismes generales implicats en determinades malalties, permetrà fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties.  Aquesta classificació  estratificarà  els pacients, i per tant, permetrà proveir-los del tractament més adequat. Per la seva banda garantirà una praxis mèdica precisa i personalitzada.

La seqüenciació  de totes les mostres s’utilitzarà per confeccionar una guia de factors de predicció de determinades malalties així com, una sèrie de recomanacions de salut (medicina preventiva) diferenciades per grups de població susceptibles a desenvolupar determinades malalties.

Una altra aportació de l’estudi serà garantir uns diagnòstics més acurats i, en conseqüència, afinar més en l’administració de tractaments i en la valoració per realitzar proves diagnòstiques invasives.

Informació relacionada