Té preu la sang?

Campanya de sang al Metro

La donació de sang és un acte voluntari i altruista, almenys en el nostre país i en molts d’altres països de la resta del món. Això vol dir que qui dona sang ho fa perquè vol i amb el clar convenciment que és un gest per ajudar a salvar vides. Per tant, podem dir que la sang és un producte biològic procedent de donació altruista.

Hi ha una entitat especialitzada a garantir que hi hagi sang suficient per a tots els malalts de Catalunya que la requereixen. És el Banc de Sang i de Teixits. Es tracta d’una entitat  pública que s’ocupa de buscar els donants perquè hi hagi la sang suficient, d’obtenir-la i, alhora, de garantir que aquesta sang sigui ‘segura’ per a tots els malalts que en rebran una transfusió. És a dir, que l’ha de ‘tractar’, classificar-la, i processar-la per a garantir que sigui compatible amb el pacient que la rebrà.

El cost que té el procés de cada bossa és just el preu que en paga cada hospital

És per això que la sang té un preu, que és el cost del procés ‘tecnològic i logístic’ que cal aplicar per  garantir-ne la seguretat, l’emmagatzematge i la distribució. Des de la bossa de sang fins a les analítiques que es fan a cada donació, passant pel procés de separació dels productes sanguinis, la validació o el transport als hospitals, tot això representen costos associats a la donació.

Així doncs, cada bossa de sang té un preu que ha aprovat prèviament la Generalitat de Catalunya i que assumeix cada hospital en el marc dels tractaments als pacients. No és, per tant, un producte que aporti cap guany, al contrari, el cost que té el procés de cada bossa és just el preu que en paga cada hospital.

Per a més informació:

La donació de sang voluntària, una assignatura pendent a molts països