La sang de cordó umbilical, una font inesgotable de vida

La donació de sang de cordó umbilical és una acció altruista que pot ajudar a salvar vides. Aquesta sang s’utilitza per pacients amb malalties com leucèmies agudes o cròniques i que no tenen un donant de medul·la òssia compatible.

Per poder donar la sang de cordó, la mare i l’infant han d’estar sans, encara que la donació no suposa cap risc per cap dels dos.

El 2019, 2.717 mares van donar la sang del cordó umbilical dels seus fills. El 2020, malgrat els mesos de confinament i les restriccions de la Covid-19, 1.477 dones van decidir fer aquest petit-gran gest altruista.

En la primera meitat del 2021, ja hem rebut 863 donacions de sang de cordó. D’aquestes, un 31% s’han fet servir per tractaments de malalts i un 26% per l’elaboració de col·liris i gels per tractar lesions oculars o de la pell.

El principal objectiu de la sang de cordó és utilitzar les cèl·lules mares per als trasplantaments. Així doncs, des que existeix el Banc de Cordó gairebé 2.000 persones amb leucèmia o malalties de medul·la òssia van rebre un trasplantament gràcies a les mares donants de cordó umbilical.

Una acció solidària vital per als tractaments d’aquests malalts. A través d’aquest vídeo hem intentat traslladar la importància de la donació.

No obstant això, hi ha moltes altres possibilitats terapèutiques que pot tenir la sang del cordó. Un dels assajos clínics que està en marxa al Banc de Sang i Teixits tracta sobre com les cèl·lules de cordó umbilical poden regenerar os. També desenvolupem col·liris i gels que s’usen per tractar lesions de la pell i la còrnia.

Consulta també:

La donació de cordó umbilical arriba als 25 anys amb el repte dels nous usos terapèutics

Descobreix com donar vida donant cordó