Un bacteri alimentari, el gran risc de contaminació per a la llet de donant

paper de cuina

En el processament de la llet de les donants, existeix el risc de contaminació per un bacteri que es diu  Bacillus cereus (BC). Aquest bacteri és el malson de tots els bancs de llet materna perquè es troba amb facilitat en una gran part dels aliments i, en canvi, és resistent al procés de pasteurització i de posada a punt de la llet de les donants. Per això, quan es detecta llet contaminada, no es pot utilitzar.

Si és ingerit per persones sanes, el bacteri pot passar desapercebut o provocar símptomes diarreics no greus. Però per als nens prematurs, que tenen un sistema immune encara molt immadur, podria ser molt perjudicial.

La prevenció més eficaç per evitar-ho és intensificar les mesures d’higiene a l’hora d’extreure’s la llet. És per això que el Banc de Llet Materna va fer un estudi l’any passat per reduir el percentatge de llet contaminada.

L’estudi, fet entre gener del 2017 i març del 2018 va analitzar la llet de 798 donants. Així, a les donants detectades se’ls va intensificar la consciència de prendre mesures higièniques a l’hora d’extreure’s la llet. Com a conclusió, l’estudi ha determinat que la forma més eficaç de reduir el risc de contaminació és intensificar la formació de manera preventiva a totes les donants.

Mai amb el drap de cuina

Els perills que amaguen els draps de cuina no ens els podem imaginar, però són un niu de bacteris. Una de les  mesures higièniques més importants sobre les que s’alerta a les donants quan comencen és que utilitzin paper d’un sol ús cada vegada que es rentin les mans i en el moment d’eixugar el tirallet. El risc de presència del bacteri al drap de cuina o eixugamà és més que probable, per això cal mantenir-lo ben allunyat en tot el procés d’extracció.

Les altres mesures a tenir més en compte són:

  • rentar el tirallet per parts amb aigua i sabó
  • esterilitzar-lo durant 15 minuts una vegada al dia, amb aigua bullent
  • congelar la llet just després de l’extracció
  • evitar el contacte amb recipients d’altres aliments.