El Banc de Llet Materna fa cinc anys

El Banc de Llet Materna ha celebrat els cinc anys d’activitat aquest diumenge 22 de maig amb una Trobada de Germans de Llet, una Festa per a donants i receptors als Jardins de la Maternitat de Barcelona. L’aniversari ha coincidit amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna el 19 de maig, que se celebra a tot el món per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de donar llet, el millor aliment que pot rebre un nadó durant els 6 primers mesos de vida.

A Catalunya cada dia naixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d’1,5 quilos i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare, que encara no té llet. En aquestes situacions, els hospitals disposen de llet materna provinent del Banc de Llet, que enguany celebra 5 anys d’activitat.

Dades_banc_de_lletFins avui, 2.159 mares han donat llet materna i 1.583 nadons n’han rebut. El Banc de Llet ha experimentat un creixement constant des de la seva creació, al 2011. En tot aquest temps, s’han distribuït 3.778 litres en 15 hospitals públics i privats.

Els primers germans de llet

La Maia, que el 16 de juliol farà 5 anys, va rebre llet materna d’una donant del Banc de Llet quan va néixer, a les 29 setmanes de gestació a l’Hospital de Sant Pau. Llavors només pesava 1140 grams i va haver d’estar 1 mes i mig a la UCI i un mes i mig més, en observació. Li van donar llet del Banc de Llet fins que va agafar els 1,5 kg de pes, mentre la seva mare, la Gemma, no es recuperava i aconseguia tenir llet pròpia. A la Gemma li van practicar una cesària després que se li trenqués la bossa amniòtica a les 19 setmanes i d’estar set setmanes ingressada amb repòs absolut.

Ella i en Xavi, la seva parella, van estar 3 mesos a Sant Pau a prematurs amb la Maia que, sortosament, va evolucionar molt bé. “L’únic handicap els primers temps era que li costava respirar, feia amnees, i la Maia_familia_bancdellettocàvem per recordar-li que havia de continuar respirant. Vam fer el mètode cangur i després, la vaig poder alletar jo”, explica la Gemma, que recorda molt bé els tres mesos d’ingrés de la Maia. “Jo estic encantada que la Maia hagi rebut llet d’una altra mare, perquè  quan vaig estar ingressada, a mi em donaven antibiòtic darrera antibiòtic, i suposo que la meva llet no devia ser tan beneficiosa i estic molt contenta que hagi pogut rebre llet que segurament li haurà donat molta més riquesa”, explica la Gemma amb agraïment.

La donació de llet, una necessitat contínua

Actualment hi ha una seixantena de mares donants de llet actives. Tot i això, les necessitats de llet són constants per poder atendre les necessitats dels nadons prematurs. A diferència dels donants de sang, les donants de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

Mira el vídeo de la celebració: