El banc de sang de l’Hospital Clínic obrirà el 12 d’octubre

  • L’Hospital Clínic obrirà en festiu per oferir més possibilitats als donants durant tot el dia
  • Avui hi ha reserves de sang per a 7 dies, quan el nivell òptim són 10

Aquest proper dissabte dia 12 d’octubre, tot i ser festiu, el Banc de Sang de l’Hospital Clínic de Barcelona obrirà de forma excepcional tot el dia el dia en horari normal, és a dir, de 10 a 20 hores.

Els ponts de l’11 i el 24 de setembre han fet baixar la donació i avui hi ha reserves de sang per als propers 7 dies, quan el nivell òptim són 10.

 A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui un bon estat de salut i que compleixi els següents requisits bàsics:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú i s’ha de portar el DNI.

Donar sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit. El plasma és vital per a molts tractaments a accidentats greus, persones amb grans cremades o malalts amb problemes de coagulació de la sang.