Busquem nous donants de moll d’os al Festival Cruïlla Barcelona

  • Durant els quatre dies de l’esdeveniment, del 3 al 6 de juliol, disposarem d’un stand on podreu informar-vos i incorporar-vos al registre de donants
  • Per a formar part del registre només caldrà emplenar un consentiment i donar una mostra de saliva per analitzar
  • Podeu formar part del registre les persones de 18 a 40 anys
  • L’Organización Nacional de Trasplantes (ONT) ha marcat l’objectiu anual de Catalunya en 8.000 noves incorporacions al registre

El Festival Cruïlla Barcelona comença aquest 3 de juliol amb un gran cartell de concerts i artistes i amb la presència, dins del recinte del Parc del Fòrum, de diverses causes socials que es volen apropar al públic del festival.

Un dels espais serà l’stand que el Banc de Sang i Teixits tindrà per a promoure la incorporació dels joves de 18 a 40 anys al registre de donants de moll d’os. Un equip de voluntaris i professionals del Banc de Sang informarà al públic del festival sobre què és la donació de moll d’os, en què consisteix i com es pot formar part del registre.

Consentiment i mostra de saliva per a formar-ne part

Durant els quatre dies de festival, els participants tindran l’oportunitat d’incorporar-se al registre de donants d’una manera molt senzilla.

Després de rebre la informació per part de personal del Banc de Sang, hauran de llegir i signar el formulari de consentiment i donar una mostra de saliva.

La mostra anirà directament al Banc de Sang i Teixits, on s’analitzarà per a determinar amb quin perfil de pacient que necessités un trasplantament de moll d’os seria més compatible aquell donant.

Els tabús de la donació de moll d’os

La incorporació al registre de donants de moll d’os significa que passem a formar part de la base de dades de donants potencials. Després de l’anàlisi de la mostra, els resultats i tota la informació s’incorpora al Registre Nacional de Donants de Moll d’Os que gestiona la Fundació Josep Carreras.

En cas que, en qualsevol lloc del món, un pacient sigui compatible només amb nosaltres, és quan passaríem a ser donants efectius.

Sobre la donació, existeix un univers mental històric creat que fa referència a la punció de les crestes ilíaques per a fer la donació. Tanmateix, aquest és un tipus de donació que només es fa en menys del 10% dels casos, i sempre amb anestèsia.

La resta de donacions de moll d’os, més del 90%, es fa a través de l’extracció de sang del donant. En els dies previs, haurà rebut diverses injeccions que permeten estimular les cèl·lules mare per a la seva extracció.

 Voluntaris receptors de moll d’os al Cruïlla

L’equip de voluntaris que serà al Festival Cruïlla tindrà entre ells a diversos receptors de trasplantament de moll d’os. És el cas de la Yaiza Cumelles, que fa tres anys va rebre un trasplantament que va funcionar per tractar un limfoma de Hodgkin. Des d’aleshores, la Yaiza s’ha convertit en una autèntica ambaixadora de la donació i també serà al Festival Cruïlla per animar la gent a ser donant de moll d’os.

El trasplantament, una oportunitat que salva vides

El trasplantament de moll d’os permet cada any que milers de persones disposin d’una oportunitat per superar la leucèmia o altres malalties de la sang.

Però només 1 de cada 4 malalts troba una persona compatible en el seu entorn familiar, per la qual cosa els donants no emparentats són essencials perquè els pacients tinguin un moll d’os compatible.

El REDMO és el registre on hi ha inscrites totes les persones que tenen voluntat de ser donants. Actualment hi ha 350.000 persones apuntades. Tot i això, nous avenços posen de manifest la necessitat de rejovenir el registre.

Els darrers estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.

Més de 9.000 persones d’arreu del món s’han pogut sotmetre a un trasplantament gràcies als donants de tot Espanya.