Catalunya ha doblat les donacions de plasma en dos anys

plasma covid19

Aquest 2018 el Banc de Sang ha registrat el rècord de donacions de plasma. S’han fet quasi 20.000 plasmafèresis en un sol any. En els darrers dos anys, des del 2017, Catalunya ha doblat les plasmafèresis.

Tot i això, aquí, com a gairebé tots els països del món, no som autosuficients en hemoderivats, els medicaments que es fan a partir de les proteïnes que conté el plasma. Per això, els hospitals catalans encara han de portar aquests fàrmacs de països com els Estats Units, on s’elabora el 80% dels hemoderivats que s’utilitzen al món.

Són medicaments com l’albúmina, les immunoglobulines o els factors de la coagulació, vitals per al tractament d’algunes malalties. Per evitar aquesta dependència de fora, cal augmentar les donacions de plasma.

El 2020, autosuficients

El Banc de Sang s’ha plantejat l’objectiu d’arribar, l’any 2020, a les 50.000 plasmafèresis que calen perquè Catalunya sigui autosuficient. Per tal de facilitar les donacions, hi ha un web on poder reservar hora on-line . Cal tenir en compte que les donacions de plasma duren més que una donació de sang, uns 45-60 minuts, i és recomanable fer la reserva prèvia. Actualment ja són un 15% els donants que usen aquesta via per a reservar hora.

L’experiència dels donants de plasma està sent molt positiva. Segons la darrera enquesta, el 100%  dels donants la valoren amb un excel·lent. Un 75% asseguren que estan disposats a donar plasma 5 vegades o més l’any, però no ho fan perquè no tenen prou temps o bé perquè no hi pensen.

Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 vegades l’any. Per què? Perquè la recuperació del plasma és molt ràpida. En pocs dies, els cos ha tornat a fabricar les proteïnes i les sals minerals.

A diferència d’altres països, a Catalunya el plasma donat mai surt del sistema públic.

Per a més informació:

El plasma: un model públic i altruïsta

Les cinc diferències entre la donació de plasma i la de sang

Nou racó VIP per als donants de plasma