Celebrem el Dia Mundial del Donant de Medul·la amb Tindercat

  • Només 1 de cada 10 donants de sang forma part del Registre Mundial de Donants de Moll d’Os
  • Cal que més joves s’hi registrin per augmentar les possibilitats de trasplantament de pacients amb leucèmia
  • Quan un malalt necessita un trasplantament, els metges busquen al registre una persona compatible, però no sempre la troben
  • Per aconseguir-ho, dissabte 17 de setembre buscarem, de la mà de Tindercat, els matchs més solidaris, altruistes i generosos
  • Més de la meitat de les persones que necessiten un donant de medul·la òssia, no el troba al seu entorn familiar
  • Per fer-se donant només cal una mostra de sang o de saliva

Coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Moll d’Os, ens hem proposat el repte de fer créixer el nombre de persones que s’apunten al Registre de Donants de Medul·la Òssia.

Juntament amb Tindercat, el fenomen de l’amor que triomfa a les xarxes socials i als escenaris, busquem joves que vulguin fer el match de la seva vida. El dissabte 17 de setembre de 19 a 21, la Plaça Universitat de Barcelona acollirà la celebració de l’amor més solidari i altruista, el de la donació.

Els influencers Gerard Querol, Carla Junyent i Ramon Pera seran els encarregats d’amenitzar una jornada i animar més persones a entrar al Registre de Donants de Moll d’Os a través d’una mostra de saliva, que es podrà fer allí mateix.

El vespre es tancarà amb un concert de la Tinderband.

Calen més donants joves

Aquest any, el nombre de persones que s’han inscrit al registre fins a l’agost ha baixat prop d’un 40% en relació al 2021.

Persones registrades 2021 2022
Barcelona 3.419 2.103
Girona 287 276
Lleida 101 54
Tarragona 343 512
TOTAL 4.150 2.945

Dades de gener a agost

Entrar al registre de donants de moll d’os significa formar part d’una base de dades de donants potencials. Quan un pacient necessita un trasplantament, si no el troba en l’entorn familiar, es busca al registre de donants. A tot el món hi ha més de 40.000.000 de persones registrades però tot i així encara hi ha persones que no aconsegueixen trobar un donant compatible.

Per aquest motiu, com més persones en formin part, més possibilitats tindran els pacients de trobar un donant compatible.

A Catalunya, només 1 de cada 3.000 inscrits acaba sent compatible amb un pacient.

Mite i realitat de la donació

La major part de població creu que per donar medul·la òssia cal fer una punció a les crestes ilíaques. Tanmateix, aquest és un tipus de donació que només es fa en menys del 10% dels casos.

La resta, més del 90%, fa efectiva la donació a través de l’extracció de sang. Els dies previs, cal administrar-se unes injeccions que permeten estimular les cèl·lules mare perquè circulin pel torrent sanguini i es puguin recollir.

Com fer-se donant?

Per apuntar-se al registre de donants cal tenir entre 18 i 40 anys i estar bé de salut.

Cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació i dir al metge que vols inscriure’t al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t’extraurem una mostra de sang que servirà per saber el teu tipus de medul·la i la compatibilitat amb les persones que estiguin malaltes, tan de leucèmia com d’altres malalties de la sang com limfomes.

Quan un pacient necessita un donant de medul·la, es busca al registre quin és el donant amb més compatibilitat. Quan es troba el match ideal per a un pacient, es demana al donant que faci efectiva la donació.