Un col·liri fet amb sang de cordó ajuda a recuperar visió a les persones que tenen el Síndrome de l’ull sec

  • El plasma fet amb sang de cordó regenera la superfície ocular
  • La patologia pot afectar fins a un 30% de la població
  • El Banc de Sang de Cordó rep donacions de més de 60 maternitats

La Mercedes Salvado té 91 anys i una de les seves principals ocupacions diàries és tenir cura de la cataracta que va patir fa 33 anys. De fet, 50 anys utilitzant col·liris l’han abocat al malson de l’anomenat Síndrome de l’ull sec.

La superfície ocular de la Mercedes està molt malmesa: “està ratllada, com un trencadís de vidre, i això fa que la llum, quan hi impacta, reverberi molt i provoqui moltes molèsties”, explica la seva filla, Mar Rovira. A això cal sumar una greu deficiència visual provocada per un glaucoma molt avançat.

Però, des de fa un any, la Mercedes ha patit un canvi substancial als ulls. Ha estat gràcies a un tractament pioner amb col·liri de sang de cordó umbilical que prepara el Banc de Sang i Teixits. És un tractament terapèutic que, fins ara, s’ha aplicat a molt pocs pacients perquè se n’està fent un assaig clínic a deu centres diferents.

El poder ’regeneratiu’ del col·liri de sang de cordó umbilical

La Mercedes hi ha pogut accedir sota el condicionant “d’ús compassiu”, és a dir, com a darrera opció perquè cap dels medicaments que hi ha al mrcat li ha donat resultat.

El plasma que s’aplica el que fa és “com de pega, recupera i reuneix el que està esmicolat” i regenera la superfície ocular de manera espectacular”, explica la seva filla.

A hores d’ara, el tractament amb plasma de sang de cordó umbilical és absolutament necessari per a la Mercedes, perquè és l’única cosa que la seva família ha vist que “té un resultat realment bo, amb una diferència abismal”, explica la Mar, després d’una evolució de mesos.

La Mercedes havia esgotat tots els col·liris comercials, tots els fàrmacs possibles per a solucionar-li l’ull sec i no tenia més opció. Va ser aleshores quan la seva doctora de la Vall d’Hebron li va proposar participar en un tractament nou que estava en assaig.

L’opció inicial per a la Mercedes hagués estat l’ús del col·liri de sèrum autòleg – fet a partir de la pròpia sang- com a tractament del Síndrome de l’ull sec i d’altres malalties de la superfície ocular. Aquesta és una opció que s’aplica actualment de manera estandarditzada. En el cas de pacients com la Mercedes no és viable perquè, a la seva edat, s’hauria de sotmetre a una extracció periòdica de sang, que és el que es necessita per a fabricar-lo.

El col·liri s’aplica en format monodosi. Des de l’edifici central del BST es porta congelat fins el BST de l’Hospital Clínic, on la Mercedes el pot passar a recollir per posar-lo després al congelador de casa seva. Cada vial és per un sol dia, per a 24 hores. Ella se’n posa una gota 7 o 8 vegades al dia. Des del juliol de 2017, quan va començar, ja se n’ha aplicat uns 300 vials.

Aquest és un exemple clar de la importància de la investigació en el camp de la medicina regenerativa que ha sorgit dels projectes de recerca, fruit de la demanda hospitalària.

Actualment el Banc de Sang i Teixits prepara col·liri per a 16 pacients de casos compassius com el de la Mercedes, i participa en un assaig clínic que impulsen deu centres.

Des que va començar, al febrer del 2017, fins al juliol del 2020, es preveu reclutar 40 pacients. L’objectiu és arribar a tenir un col·liri al mercat ‘llest per usar’ amb les propietats úniques del seu origen.

El plasma que s’obté de la sang de cordó umbilical és molt ric en factors de creixement ideals per a la reparació i regeneració de teixits i en factors solubles antiinflamatoris. El Síndrome de l’ull sec pot arribar a afectar un 30% de la població.

Programa Concordia

Concordia és un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical que compta amb la particpació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i els departaments de Salut de les illes Balears, Aragó, Navarra, Extremadura i Cantàbria, i el Principat d’Andorra.

Al 2009, Conocordia es va consolidar com el banc de cordó amb més trasplantaments a Europa.

El Programa compta amb 63 maternitats adherides, procedents de 6 comunitats autònomes espanyoles i del Principat d’Andorra. Disposa de més de 20.000 unitats de sang de cordó d’alta qualitat, que es troben disponibles en els registres nacionals i internacionals per a qualsevol pacient que les necessiti.

Consulteu en aquest enllaç més informació sobre la donació de sang de cordó.