Creix un 12% el nombre de donants de medul·la òssia durant els primers sis mesos de 2016

donar medula ossia

El nombre de donants de medul·la òssia ha crescut un 12% a Catalunya durant el primer semestre del 2016, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat de 36.037 donants el 31 de desembre de 2015 a 40.277 donants a data 30 de juny de 2016.

Malgrat el creixement continu en nombre de donants, cal seguir treballant en la sensibilització de la donació, ja que un 20% dels pacients en recerca encara no disposen d’un donant idoni.

La probabilitat de tenir una persona 100% compatible és aproximadament  d’1/40.000. Així, per exemple, l’any 2015 en tot el territori espanyol només 1 de cada 2.478 donants va poder fer efectiva la donació i salvar la vida d’una altra persona.

Durant aquest període, 14 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia per a pacients que necessitaven un trasplantament. A Catalunya, durant el primer semestre d’aquest any, s’han fet 155 trasplantaments, d’aquests, 79 varen ser amb un donant familiar i 76 amb un donant no familiar.  39 trasplantaments van ser a nens.

Els homes entre 18 i 35 anys són els donants ideals de medul·la òssia, tot i que qualsevol persona de fins a 55 anys pot ser-ho.

Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang, ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible.

En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.

Com fer-se donant de medul·la òssia?

Els homes entre 18 i 35 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i això qualsevol persona d’entre 18 i 55 anys que tingui bona salut pot inscriure’s al registre de donants.

La Fundació Josep Carreras gestiona el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). El Banc de Sang i Teixits col·labora en la promoció de la donació.

Hi ha dues opcions per a inscriure’s com a donant de medul·la òssia:

  • Anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat del web donarsang.gencat.cat. Hauràs de dir al metge que vols inscriure’t al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t’extraurem una mostra de sang que servirà per saber la teva compatibilitat. També pots inscriure’t al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per saber la compatibilitat.
  • Accedir al web http://catalunya.medulaosea.org i emplenar el qüestionari. El Banc de Sang i Teixits contactarà amb el possible donant per coordinar una visita a un hospital on hi hagi banc de sang. Allà se li extraurà una mostra de sang que s’analitzarà.