Creix un 48% el nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya en 3 anys

  • El donant ideal és un home de 18 a 35 anys
  • Per fer-se donant cal anar a qualsevol punt de donació de sang

El nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya ha crescut un 48% en 3 anys, segons l’Organització Catalana de Trasplantaments. S’ha passat dels 19.201 l’any 2012 als 28.498 donants catalans registrats durant el primer semestre de 2015.

Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang, ja que només 1 de cada 4 malalts en espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible.

Quan no hi ha un familiar compatible s’ha de recorre als registres internacionals de donants. A tot el món hi ha més de 26 milions de persones registrades, tot i això, un 20% dels malalts no troben un donant compatible.

Com ser donant?

Els homes entre 18 i 35 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Hi ha dues opcions per a inscriure’s com a donant de medul·la òssia:

  • Anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Tots els punts de donació són en aquest apartat del web. Durant l’entrevista mèdica s’ha d’expressar la voluntat d’inscriure’s al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, s’extraurà una mostra de sang que s’analitzarà per saber la compatibilitat i el grup HLA del donant. També és possible inscriure’s al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per saber la compatibilitat.
  • Accedir al web http://catalunya.medulaosea.org i emplenar el qüestionari. El Banc de Sang i Teixits contactarà amb el possible donant per coordinar una visita a un hospital on hi hagi banc de sang. Allà se li extraurà una mostra de sang que s’analitzarà.

Més de 2.000 trasplantaments de medul·la òssia en 5 anys

En els últims 5 anys (2010-2014), a Catalunya s’han fet un total de 2.058 trasplantaments de medul·la òssia en adults i 334 en menors de 18 anys.

L’any passat, se’n van fer 409 en adults i 66 en menors de 18 anys i, en el que portem d’any, el nombre de trasplantaments va a bon ritme. Durant el primer semestre se n’han fet un total de 275.

El 35% dels trasplantaments en nens de tot Espanya

Segons el Registre espanyol de trasplantament de medul·la òssia en nens (RETMON), a finals d’aquest any a l’Estat s’hauran fet més de 5.000 trasplantaments de progenitors hematopoètics en nens. D’aquests, el 35% s’haurà fet a Catalunya.

Aquest tipus de trasplantament ha suposat un avenç molt important en la curació dels nens amb malalties hematològiques malignes, fonamentalment leucèmies agudes, les quals no es podrien curar només amb el tractament de quimioteràpia, i també amb malalties no malignes com aplàsies medul·lars adquirides i malalties congènites com les síndromes d’insuficiència medul·lar congènita, les hemoglobinopaties, les immunodeficiències congènites i algunes malalties metabòliques que no disposen, actualment, de cap altre tractament que en permeti la curació.