La darrera setmana s’han doblat les donacions de sang

Campanya estiu 2017

Des de principis d’estiu, s’han fet més de 34.000 donacions de sang. I l’última setmana, arran de l’atemptat, més de 8.600 persones han vingut a donar sang als diferents punts de donació, el doble del que seria habitual en aquesta època.

El Banc de Sang centralitza les donacions de sang i les distribueix a qualsevol hospital que les necessiti. Té reserves suficients per atendre casos d’emergència com els de l’atemptat a la Rambla de Barcelona, però també és important, especialment durant l’estiu, que les donacions de sang es mantinguin de forma continuada.

Des d’avui, el nombre de donacions s’ha normalitzat

Actualment no hi ha cap situació d’alarma pel que fa a les reserves de sang, però des d’avui, les donacions s’han ‘normalitzat’ i s’ha tornat a registrar un nombre de donants habitual pel que fa a aquestes dates de l’estiu.  Cal recordar que la sang caduca i que és necessari que les donacions continuïn de forma gradual els propers dies i setmanes per tal de recuperar les reserves, especialment a l’estiu, que és quan més baixen.

Baixada de donacions
A l’estiu les donacions baixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any. La població fa vacances, les empreses i les universitats redueixen l’activitat i moltes persones canvien els hàbits i deixen de donar sang. Això fa que les donacions baixin, tot i que l’activitat dels hospitals es manté.

Necessitat permanent
Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts
ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions, també a l’estiu.

Cada dia calen 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada
tres setmanes.

 

Aquí trobareu tota la informació sobre l’estat de les reserves i punts de donació: donarsang.gencat.cat