Deu anys de conscienciar els alumnes

APS

El Banc de Sang i Teixits farà deu anys que recorre escoles i centres educatius formant els alumnes en la donació de sang. La implantació d’aquest programa anomenat Aprenentatge servei (APS) ha estat tot un èxit.  De les 8 escoles que van començar el 2006, aquest curs 2016-17, hi participaran 230 centres i arribarà a la vora de 10.000 alumnes. Això significa que 10.000 estudiants de primària, secundària, institut o universitat integraran en algun dels àmbits del seu ensenyament l’aspecte que triïn sobre la donació de sang: la part científica de la sang, eines per millorar-ne la comunicació,  l’aspecte de la salut, en faran tallers… fins i tot hi ha hagut un centre que n’ha realitzat un ‘lipdup’ de crida als donant.

Formació a escolars
Formació a escolars

Els centres escolars implicats treballen durant aproximadament un mes diferents activitats didàctiques entorn de la donació i la culminació de la feina és una jornada de donació de sang a l’escola o als seus entorns amb captació de nous voluntaris i dels que ja ho fan habitualment.

L’objectiu de la iniciativa és doble, els estudiants que s’hi inscriuen aprenen la importància que té donar sang de manera altruista per salvar vides i a la vegada, difonen el missatge i fan de línia de transmissió amb els seus familiars, l’escola i l’entorn immediat. Aquest és un projecte clau del Banc de Sang a l’hora de conscienciar els futurs donants.

Gairebé 1000 centres educatius i 50.000 alumnes, en deu anys

Formació a les escoles
Formació a les escoles

Des de l’inici del programa, el curs 2006-07, fins a dia d’avui, han participat en l’experiència de l’APS, 924 centres educatius i 47730 infants i adolescents, majoritàriament entre els 6 i els 18 anys. Aquest fet ha propiciat un  total de 58725 donacions, on el 25.78% han estat donants de primera vegada, que és un dels valors més destacables a l’hora de treballar per a una donació consolidada en la societat.

La fórmula de l’èxit és l’altíssim nivell d’implicació que s’ha aconseguit fins ara per part dels alumnes, que cada vegada aconsegueixen més donants. A més, segons les opinions d’alguns docents, aquest és un projecte que millora la capacitat de comunicar-se dels alumnes i la seva relació amb el professor i el que és més important, fa que se sentin importants i útils a la societat.

Més informació:
http://www.donarsang.gencat.cat/aps.html