El Banc de Llet Materna celebra 5 anys amb una Festa amb donants i receptors

  • Des de 2011, el Banc distribueix llet materna als nadons prematurs extrems que no poden ser alletats per les seves mares
  • A Catalunya, més de 1.500 nadons prematurs ja han rebut llet materna de 2.000 mares donants
  • Diumenge 22 de maig des de les 11 h als Jardins de la Maternitat se celebrarà l’aniversari del Banc de Llet amb una trobada de donants i receptors de llet
  • L’efemèride coincideix amb el Dia Mundial de la Donació de Llet, que se celebra a tot el món el 19 de maig

La Maia va néixer al juliol de 2011 a Barcelona. Només pesava 1.140 grams i arribava al món la setmana 29 de gestió. La Gemma, la seva mare, encara no podia alletar-lo i el neonatòleg va receptar-li llet materna de banc.

“Jo estic encantada que la Maia hagi rebut llet d’una altra mare, perquè quan vaig estar ingressada em donaven antibiòtic darrera antibiòtic, i quan va néixer jo no produïa suficient llet i calia complementar-la amb la del Banc”, recorda al costat de la seva filla que està a punt de fer els 5 anys.

Com ella, a Catalunya cada dia naixen dos nadons prematurs d’alt risc. Són nens que pesen menys d’1,5 quilos i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare, que encara no té llet.

En aquestes situacions, els hospitals disposen de llet materna provinent del Banc de Llet, que enguany celebra 5 anys d’activitat.

Per celebrar el cinquè aniversari, el Banc de Llet ha organitzat una Trobada de Germans de Llet, una festa que reuneix famílies de donants i de receptors de llet. L’acte tindrà lloc als Jardins de la Maternitat de Barcelona diumenge 22 de maig d’11 a 14 hores.

L’aniversari se celebra coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, que se celebra a tot el món per posar en valor les donacions de llet i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de donar llet, el millor aliment que pot rebre un nadó durant els 6 primers mesos de vida.

La donació de llet, una necessitat contínua

Actualment hi ha una seixantena de mares donants de llet actives. Tot i això, les necessitats de llet són constants per poder atendre les necessitats dels nadons prematurs. A diferència dels donants de sang, les donants de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

Ser donant de llet és molt fàcil. Només cal complir unes condicions bàsiques:

  • Presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables
  • Estar alletant el propi nadó i tenir llet suficient

Per fer més fàcil la donació, el Banc de Llet va a buscar el biberons a la casa de la donant quan ella ho sol·licita.

A bancsang.net/bancdellet hi ha tota la informació necessària per fer-se donant de llet.

Les mares donants intercanvien experiències al facebook.com/bancdellet.

Un banc de llet per a tot Catalunya

El Banc de Llet va nàixer amb el propòsit d’assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

El consum de llet materna de banc en nadons d’alt risc disminueix les infeccions generalitzades greus dels prematurs i combat les necrosis intestinals.