El Banc de Sang aplica la intel·ligència artificial per millorar les campanyes de donació de sang i plasma

BST Big data
  • Un projecte pilot iniciat el 2020 ha aconseguit millorar entre 2 i 4 vegades la selecció dels donants en les col·lectes de donació
  • El nou projecte BST-Analytics  del Banc de sang pretén millorar tot el procés d’organització de les campanyes de sang i plasma arreu del territori
  • Properament es podran predir les necessitats de components sanguinis dels hospitals i organitzar més eficaçment la donació
  • La intel·ligència artificial (IA) permet analitzar el gran volum de dades que emmagatzema el Banc de Sang i obtenir-ne coneixement inèdit

Al Banc de Sang i Teixits (BST) s’han donat les circumstàncies perquè l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) sigui una eina estratègica i clau per millorar les campanyes de donació de sang i de plasma que diàriament es fan arreu de Catalunya.  La informació acumulada fruit d’anys de donació de sang és una font extraordinària de coneixement que, ara, amb les noves tecnologies, pot ser processada, analitzada i espremuda. Pot servir, per exemple, per reconèixer patrons de comportament dels donants, preveure quines campanyes poden funcionar millor, saber què fa que un donant o una donant deixi de fer-ho durant uns anys, o on cal establir més punts de donació.

El BST afronta així una nova etapa, de la mà del projecte BST-Analytics, que va començar al 2020. “Vam iniciar un projecte pilot perquè ens vam adonar que teníem 20 anys de dades emmagatzemades en diferents bases de dades; una gran quantitat d’informació que ara podíem analitzar eficientment gràcies a la intel·ligència artificial”, explica Iris Garcia, investigadora del projecte. El BST va posar en marxa aquesta iniciativa el 2020 amb l’ajut de l’empresa T-Systems dedicada a la transformació digital de les organitzacions.

Banc de sang Big dataAplicant certs algoritmes d’intel·ligència artificial sobre dades de la trajectòria vital de cada donant, es va poder classificar els donants en funció de la seva predisposició a donar en un determinat moment, en certes campanyes i certs municipis.

Millorar entre 2 i 4 vegades la selecció de donants
A partir d’aquí, l’estudi va generar un model matemàtic que aconseguia determinar quins serien els donants més predisposats a anar a donar quan se’ls trucava o se’ls convocava per missatge, i millorava, així, el rendiment de la crida. El projecte pilot, que va acabar el 2022, es va aplicar a 6 municipis i 5 hospitals i, en tots els casos, “el nou algoritme va saber distingir els donants que probablement dirien que no quan se’ls convocava, i els que dirien que sí que vindrien. Per tant, vam veure que es pot augmentar entre 2 i 4 vegades el percentatge de donants convocats que venien”, explica Iris. Usant la intel·ligència artificial, l’eficiència de les campanyes  va arribar a augmentar entre el doble i quatre vegades més.

Actualment, el sistema de selecció amb IA obtingut a la prova pilot s’està aplicant ja en la convocatòria dels donants en 3 centres hospitalaris. La continuïtat d’aquest projecte, que ha d’acabar impregnant tots els àmbits d’acció del BST, com està passant a múltiples àmbits públics i privats de tot el món, té dos objectius destacats:

*   Analitzar quines són les necessitats dels centres hospitalaris de Catalunya per poder organitzar les campanyes que siguin necessàries i alhora, millorar la gestió de l’estoc per assegurar que es mantingui estable i s’optimitzi al màxim.
*   Veure com és el comportament dels donants, definir els períodes d’alta i baixa de donació i buscar-ne els motius.

Tot plegat, són dades del BST que, junt a la informació que s’obté, per exemple, de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) “permetran estudiar, entre d’altres qüestions, com és cada municipi i quantes campanyes de donació de sang i de plasma és convenient que es facin i a on”, indica Iris Garcia. Aquesta és la fase inicial del que ha d’acabar essent una gran estructura amb molta informació creuada que, a la vegada, pugui ser dúctil i adaptar-se a les noves demandes i canvis socials.

Per ara, l’objectiu és anar convertint en iniciatives concretes els resultats obtinguts per a arribar al canvi de model i dels processos que obrin la porta a “predir la demanda en funció del que necessita cada hospital català i afinar al màxim la donació”, explica l’equip del BST. Avui dia, hi ha prou dades acumulades al BST per arribar a determinar les necessitats dels centres hospitalaris, un coneixement molt valuós a l’hora de planificar les crides de donació de sang i plasma arreu de Catalunya.