El Banc de Sang busca fer el rècord de 1000 donacions de plasma en una setmana

  • D’avui i fins diumenge se celebra la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries amb campanyes especials diàries de donació de plasma
  • El Banc de Sang vol arribar a les 1000 donacions i  sumi contribuir així al Repte de país pel 2025, per arribar a cobrir les necessitats de plasma de tots els malalts
  • El Vídeo de la campanya el protagonitzen el Fèlix (donant) i el Dídac (receptor), que es van conèixer i van compartir l’afició pel futbol amb la complicitat dels youtubers Xbuyer de la Kings League.
  • El Banc de Sang demana als donants que donin el doble de vegades ja que tot i que es pot donar plasma cada 15 dies, la mitjana és d’entre una i dues vegades l’any

 

 El Banc de Sang i Teixits s’ha proposat arribar a les 1000 donacions de plasma durant aquesta setmana, coincidint amb la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries (IDP) que se celebra del 22 al 28 d’abril. La campanya vol contribuir a la cursa de fons per arribar a les 50.000 donacions de plasma el 2025 que són necessàries per garantir els tractaments de milers de pacients. Aquests pacients, com és el cas dels afectats per les Immunodeficiències Primàries (IDP),  necessiten medicaments de per vida fets amb aquest component de la sang tan preuat.

La campanya d’aquesta setmana la protagonitzen en Fèlix Capella, donant, i en Dídac del Hoyo, receptor, que en aquest vídeo expliquen la seva història des que es van conèixer i la seva afició pel futbol compartida de manera puntual i sorprenent, amb la complicitat afegida dels germans Xbuyer, dos conegudíssims youtubers que formen part de l’univers de la Kings League.

 

Per Sant Jordi, a la plaça Catalunya

Durant tota la setmana, s’han programat campanyes especials de donació arreu del territori: Granollers, la seu central del Banc de Sang a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, El Vendrell, Reus o Sabadell, que se sumen als tretze punts fixos de donació de sang dels centres hospitalaris on es pot donar plasma habitualment.

Es farà també una campanya especial de donació de sang i plasma durant tota la Diada de Sant Jordi en una carpa instal·lada a la plaça de Catalunya de Barcelona, que se sumarà a la festivitat del llibre i la rosa en un dels punts més neuràlgics del dia.

Aconseguir que els donants donin el doble de vegades

L’any 2023 van donar plasma un total de 14.542 persones a Catalunya. I tot i que més de 4000 persones ho van fer per primera vegada, l’objectiu pendent és aconseguir que els donants que ja ho són, ho facin el doble de vegades. De fet, la mitjana de donacions de cada donant no arriba a les dues vegades l’any i per contra, no cal oblidar que de plasma, se’n pot donar cada 15 dies.  Si cada donant ho fes 4 vegades l’any, coincidint per exemple, amb el canvi d’estació, el Repteç per arribar a l’autosuficiència estaria assolit.

 

L’any passat, el Banc de Sang i Teixits (BST) va engegar el ‘REPTE d’OR’ -en al·lusió al color del plasma-,  una campanya a llarg termini que posa el focus en un objectiu de salut que és de país: aconseguir ser autosuficients en plasma d’aquí a dos anys, tal i com ha emplaçat la Unió Europea a tots els països membres.

 

Medicaments de per vida, fets amb plasma

Les anomenades IP són un grup format per més de 400 malalties rares diferents que en el seu conjunt poden afectar 1 de cada 2000 persones. Tenen en comú que presenten una alteració congènita (de naixement) que afecta el funcionament de les defenses del cos. Aquestes persones necessiten medicament de per vida, els anomenats hemoderivats, es fan a partir de proteïnes extretes del plasma.

No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.

 

Al blog de moltesgracies.net hi ha recollides històries de receptors i donants afectats per IDP

Més informació sobre la Setmana:

https://www.bancsang.net/blog/crida-especial-per-augmentar-les-donacions-de-plasma-durant-la-setmana-mundial-de-les-immunodeficiencies-primaries/