El Banc de Sang emplaça els donants a  fer-se el propòsit de salvar vides abans d’acabar l’any

  • Desembre és l’última oportunitat per complir els propòsits d’any
  • El Banc de Sang fa una crida a tothom a donar sang i ‘salvar vides’ durant el Nadal com a propòsit abans d’acabar el 2023
  • En períodes festius, les reserves baixen fins a un 20% pel canvi d’hàbits de la població, i cal mantenir els estocs suficients
  • Gairebé 6000 pacients necessitaran sang des d’ara i fins les vacances de Nadal als hospitals catalans
  • Cal aconseguir al voltant de 20.000 donacions de sang per a cobrir les necessitats d’aquests pacients

Qui no s’ha proposat alguna vegada estalviar, anar al gimnàs, dedicar més temps a l’autocura o aprendre algun hobby quan arriba el nou any? El cas és que el temps passa ràpid i sovint arriba el desembre i encara tenim la llista pendent.

Coincidint amb l’últim mes de l’any, el Banc de Sang emplaça tothom a complir el propòsit de ‘salvar vides’ i fer la darrera donació de sang durant el darrer mes de l’any. Un propòsit que els homes poden fer quatre vegades l’any i les dones, tres vegades.

El Banc de Sang posa en marxa la campanya nadalenca de crida a complir el propòsit de la donació “Toca donar sang, toca complir propòsits” davant l’adveniment de dos períodes festius importants: el pont de desembre i les festes de Nadal. Aquests són períodes de canvi d’hàbits de la ciutadania, durant els quals les reserves solen baixar fins a un 20%.

Aquesta crida nadalenca serà visible als centres de donació de sang durant tot el desembre i proposa als donants compartir també a les xarxes socials els seus propòsits, complerts i no complerts.

Dona sang al Nadal

Tot i tractar-se d’una època crítica per a les donacions de sang, la demanda de sang continua essent la mateixa; més de 5.700 pacients ingressats als centres hospitalaris catalans requeriran una o més transfusions per als seus tractaments durant aquest període. Per això, és necessari que 20.000 persones acudeixin a un centre de donació de sang durant el mes de desembre i compleixin el darrer propòsit de ‘salvar vides’ d’aquest any. Aquestes donacions són imprescindibles per mantenir les reserves de sang necessàries durant el mes de desembre, que és quan més baixen els estocs.

Al web www.donarsang.gencat.cat es pot demanar hora per donar en qualsevol dels 12 hospitals on hi ha un espai de donació. També es pot consultar la ubicació de qualsevol de les campanyes itinerants organitzades durant les properes setmanes per tot Catalunya, tant de sang, com de plasma.

Una donació, tres vides

De cada donació se’n beneficien tres persones, ja que la sang se separa en els diferents elements que la componen: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Cada component s’utilitza per a diferents tractaments.

Entrades regal per Nadal

D’altra banda, tots els donants i les donants que donin sang durant aquets dies, tindran descomptes per visitar les instal·lacions del Poble Espanyol a Barcelona. Així com tothom que doni sang o plasma el dia dijous 14 podrà gaudir d’una entrada per visitar Els llums de Sant Pau.