El Banc de Sang i Teixits busca nous donants de medul.la òssia en una festa a la Plaça Universitat

  • Divendres 15 a la tarda, un estand situat a la Plaça Universitat convidarà tothom a informar-se i apuntar-se al registre REDMO de donants de medul.la òssia
  • Per ser donant només cal tenir entre 18 i 40 anys, un bon estat de salut i inscriure’s amb una mostra de saliva
  • El 16 de setembre se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul.la Òssia i Sang de Cordó Umbilical per conscienciar sobre la importància de la donació pel tractament de la leucèmia aguda i altres malalties de la sang
  • Les donacions de sang i de medul·la són imprescindibles en els tractaments d’aquestes malalties
  • A Catalunya, només 1 de cada 3.000 inscrits acaba sent compatible amb un pacient que pot ser d’arreu del món

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del donant de Medul.la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, divendres 15 de setembre, el Banc de Sang i Teixits surt al carrer per fer créixer el nombre de donants amb una diada festiva a la Plaça Universitat de Barcelona.

Al matí, estarem a les Facultats de Filologia i Comunicació, i de Matemàtiques i Informàtica de la UB, de Plaça Universitat, per informar i promoure la donació de medul.la òssia entre la gent jove, que es podran inscriure al registre de donants amb una mostra de saliva.

La celebració continuarà a la tarda a la mateixa Plaça Universitat on celebrarem  #UnMachXUnaVida un tour amb parada a 17 ciutats espanyoles i Andorra, organitzat a la ciutat comtal en col·laboració amb la Fundació Carreras i l’ONT (Organització Nacional de Trasplantaments). Es tracta d’una festa amb actuacions, concursos, música i testimonis de vida de donants i receptors de medul·la òssia.

En ambdós emplaçaments el Banc de Sang tindrà un espai perquè els joves d’entre 18 a 40 anys s’apuntin al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) per mitjà d’una mostra de saliva. Un equip de voluntaris i professionals del Banc de Sang informarà el públic sobre què és la donació de moll d’os i en què consisteix.

El trasplantament de moll d’os permet cada any a milers de persones disposar d’una oportunitat per superar la leucèmia o altres malalties de la sang. Només 1 de cada 4 malalts troba el donant ideal per al trasplantament en el seu entorn familiar. Per això, els donants del registre REDMO, que són donants no emparentats, són essencials perquè els pacients tinguin un moll d’os compatible. A Catalunya, 1 de cada 3.000 inscrits acaba sent compatible amb un pacient que pot ser d’arreu del món i fent efectiu el trasplantament.

 

Aquest any, el nombre de persones que s’han inscrit al registre fins el mes d’agost ha pujat més d’un 50% en relació al 2022, trencant la tendència postpandèmia del 2022, un període durant el qual es va reduir molt la captació.

 

Persones registrades

Gener-Agost

2021 2022 2023
4.150 2.945 4.561

 

Per què calen més joves al registre REDMO?

El REDMO és el registre mundial on hi ha inscrites totes les persones que tenen voluntat de ser donants d’arreu del món. A Catalunya, actualment hi ha 74.720 persones apuntades, a més de les 10.006 persones que han fet donació de sang de cordó umbilical, que també s’usa amb les mateixes finalitats.

 

Els darrers estudis demostren que com més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes, ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.

Mite i realitat de la donació

En més del 90% la donació es fa efectiva la donació a través de l’extracció de sang. Els dies previs, cal administrar-se unes injeccions que permeten estimular les cèl·lules mare perquè circulin pel torrent sanguini i es puguin recollir.

No obstant això, la major part de població creu que per donar medul·la òssia cal fer una punció a les crestes ilíaques. Tanmateix, aquest és un tipus de donació que es fa en menys del 10% dels casos i sempre és el donant qui pren la decisió final.

 

Qui pot fer-se donant de medul·la òssia?

Totes les persones de 18 a 40 anys poden sumar-se al registre de donants de moll d’os. Per a fer-ho només cal dirigir-se a algun dels hospitals amb Banc de Sang a Catalunya i donar una mostra de sang. Aquí podeu consultar els horaris per aquest divendres i la resta d’horaris durant la setmana. També podeu escriure’ns des d’aquest enllaç i us trucarem per informar-vos sobre qualsevol dubte relacionat amb la donació de moll d’os.

 

Inscriure’s implica fer una donació?

Inscriure’s al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi un malalt compatible amb el tipus de medul·la òssia del donant. La probabilitat que una persona del registre sigui compatible amb un pacient és d’una entre 3.000.