El Banc de Sang dona a conèixer les seves científiques com a símbols de la dona i la ciència

transfusió femeninaEl Banc de sang ha volgut reivindicar aquest any la tasca de les dones amb un reconeixement explícit a cinc científiques del seu equip. L’entitat ha elaborat un petit llibret titulat “Transfusió femenina. Transfusió de reconeixement” amb la història de les cinc científiques del Banc que ha lliurat a tots els donants durant la setmana del #8M.

Aquesta és la continuació de la campanya iniciada el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència amb el primer episodi del poadcast titulat #TransfusióFemenina, que els donants han pogut escoltar junt amb el llibret. L’objectiu és compartir l’experiència, les reflexions i la saviesa d’aquestes dones científiques entrevistades en el poadcast i que són la cara visibles d’un equip més ampli de centenars de científiques. En el primer episodi, tres d’aquestes científiques exliquen els projectes que duen a terme i com veuen la ciència i la vida des del Banc de Sang.

Per la seva banda, el llibret titulat conté cinc postals que que són les cinc científiques il·lustrades per cinc grans artistes, I convida els donants a regalar cada postal a algú conegut, fer-se una foto i compartir-la a les xarxes per a promoure la donació.

postalsper la seva feina. Com la Dinara Samarkanova, il·lustrada per la Marta Contreras Agramunt @martacontreras_ . La Dinara és investigadora a l’Àrea de Teràpia Cel·lular del Banc de SangCinc científiques del Banc de Sang en són la cara visible, amb un reconeixement explícit per la seva feina. Com la Dinara Samarkanova, il·lustrada per la Marta Contreras Agramunt @martacontreras_ . La Dinara és investigadora a l’Àrea de Teràpia Cel·lular del Banc de Sang

Cinc dones i cinc il·lustradores:

  • Dinara Smarkanova il·lustrada per Marta Contreras Agramunt
  • Patrícia López Chicón il·lustrada per Olga Capdevila Muntal
  • Núria Nogués Gálvez il·lustrada per Stefania Lusini Bigioli
  • Nina Borràs Agustí il·lustrada per Cristina Daura Mediano
  • Cristina Sanz Marcelo il·lustrada per Mari Fouz Oliva
Dinara Samarkanova

Investigadora de l’Àrea de Teràpia Cel·lular. Estudia con el plasma del cordó umbilical pot tenir usos terapèutics i recorda com els llibres de ciència ficció li van despertar l’interès per la ciència.

Marta Contreras. Dissenyadora gràfica i il·lustradora. Creadora de móns particulars, ha participat en numerosos contes i llibres il·lustrats i treballa com a dissenyadora free-lance per a diferents empreses i ONG.

 

 

Cristina Sanz Marcelo

Cap del Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Clínic. Dirigeix el centre de donació del Clínic, però s’ha dedicat durant molt de temps exclusivament a dirigir un dels departaments de Transfusió. Parla de la recerca amb amor, des de petita.

Mari Fouz Oliva. És una de les il·lustradores catalanes amb més projecció internacional, amb col·laboracions en capçaleres històriques com la revista Time, el Wall Street Journal o The Guardian.

Patricia López Chicón

Coordinadora de l’àrea d’I+D del Banc de Teixits, Desenvolupa teixits humans que no existeixen per oferir solucions clíniques que no estan cobertes. Diu que per fer ciència cal ser empàtica.

Olga Capdevila Muntal. La curiositat fa que la puguem trobar en infinitat de propostes, des de llibres a animacions digitals, passant per tot l’extens ventall que hi ha pel mig. És característica la seva ironia i el seu estil tan manual.

 

 

Núria Nogués Gálvez

Facultativa adjunta del Laboratori d’Immunohematologia. Dirigeix un projecte que té per objectiu produir glòbuls vermells amb grups sanguinis poc freqüents o rars, reproduint en el laboratori el procés que té lloc en el nostre organisme.

Stefania Lusini Bigioli. Il.Lustradora, dissenyadora gràfica i artista visual italiana
afincada a Barcelona. Treballa com a freelance en projects d’il·lustració, ceràmica, disseny gràfic i  serigrafía.

Nina Borràs Agustí

Tècnica Investigadora del Laboratori de Coagolupaties Congènites del Banc de Sang i Teixits. Estudia malalties genètiques que afecten la sang. Actualment fa recerca sobre el Sars Cov-2 per determinar l’estructura genètica del virus i de les diferents soques. Diu que és imprescindible formar-se contínuament.

Cristina Daura Mediano. És il·lustradora i dibuixant de còmics. Va estudiar il·lustració  li van concedir una beca per estudiar en el Maryland Institute College of Art de Baltimore. Ha col·laborat en diferents revistes, ha realitzat portades i ha centrat part del teu treball en el camp del còmic.