El BST de la Vall d’Hebron col·labora en un estudi pioner en l’ús de la teràpia CART-T per al lupus

  • El tractament amb CAR-T consisteix en la modificació de cèl·lules del sistema immunitari de forma dirigida perquè ataquin les cèl·lules que fabriquen els anticossos responsables d’aquesta patologi
  • Es tracta del primer assaig clínic multicèntric a escala internacional que analitza la seguretat i l’eficàcia d’aquest tractament en una malaltia autoimmunitària

 

El Banc de Sang i Teixits de la Vall D’Hebron col·labora en un estudi pioner en l’ús de la teràpia CART-T per al lupus, una malaltia autoimmunitària crònica causada per l’atac del propi sistema immunitari que pot causar danys a qualsevol òrgan del cos.

La teràpia CAR-T és un tractament innovador que, fins ara, s’ha estat desenvolupant per tractar alguns tipus de tumors o malalties hematològiques, com ara limfomes o leucèmies. Es basa en extreure cèl·lules del sistema immunitari dels pacients, en aquest cas les cèl·lules T, que es modifiquen genèticament perquè expressin un receptor d’antigen quimèric (CAR) i posteriorment es tornen a infondre al pacient.

“Aquesta teràpia reinicia el sistema immunitari del o la pacient perquè ataqui les cèl·lules que ens interessen”, indica la Dra. Mònica Linares, metgessa especialista en hematologia del BST.

 

La participació del BST en aquest estudi

“Si el pacient és candidat a rebre tractament amb cèl·lules CAR-T, primer de tot se li realitzarà un procediment anomenat afèresi. Per dur a terme aquest procediment, connectem al pacient a un aparell que és capaç de separar els diferents components de la sang. Això ens permet obtenir un producte molt ric en limfòcits, que s’utilitzarà com a matèria primera per fabricar el tractament.

Un cop tenim extreta la bossa amb les cèl·lules s’enviaran primer al departament de teràpia cel·lular del BST, on es congelen i des d’allí s’enviaran al laboratori  encarregat de què les cèl·lules T siguin modificades genèticament.

Un cop s’ha fabricat el medicament, les cèl·lules modificades s’envien congelades al departament de teràpia cel·lular del BST on s’emmagatzemen en tancs de nitrogen líquid. El mateix dia que el pacient ha de rebre el tractament, el producte s’envia congelat en un contenidor que conté nitrogen en fase gasosa al banc de sang de vall Hebron. Aquí el descongelem, el preparem i l’entreguem a hematologia clínica perquè pugui ser administrat al pacient.” Explica la Dra. Linares

Març 2023