El BST té guardats 54 cordons umbilicals resistents al VIH que podrien curar del virus a malalts de leucèmia

donació de cordó
  • A Els únics tres pacients curats de VIH al món eren també malalts de leucèmia
  • A L’últim pacient curat, una dona de Nova York, es va sotmetre a un transplantament de sang de cordó umbilical resistent al VIH
  • A l’Estat, el BST ha liderat una investigació en la que s’han localitzat 130 cordons umbilicals resistents al VIH d’entre els 6 bancs públics de cordó
  • D’aquests, el BST té emmagatzemats 54 cordons resistents al VIH per si hi algun malalt té aquesta doble condició 
Aquest 2022 hem sabut que hi ha un tercer pacient al món que s’ha curat totalment del VIH. Es tracta d’una pacient de Nova York que patia leucèmia a qui van fer un trasplantament de sang de cordó umbilical amb resistència al virus del VIH, i van aconseguir la doble curació. El mateix cas de doble curació que en els altres dos pacients existents; el 2008 i el 2020,  respectivament.

Tots dos es van sotmetre a un trasplantament perquè eren malalts de cáncer, però amb un altra font de donants. Fins ara, aquesta ha estat l’única via de curació pel VIH. S’ha descartat usar el trasplantament en els malalts infectats únicament del virus, pel risc que comporta un procés terapèutic així.

donació de cordó umbilicalSi a casa nostra es detectés un cas així, podríem també disposar d’aquest tipus de sang ‘lliure’ de VIH per a trasplantar al pacient. Una investigació liderada el 2018 pel Banc de Sang i Teixits (BST) va analitzar la sang de més de 20.000 cordons umbilicals dels 6 bancs de cordó públics de l’Estat i n’ha localitzat 130 que són resistents naturals al VIH, 54 dels quals estan emmagatzemats al BST.

 

La investigació es va produir en el marc d’un ajut de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i  l’aposta d’El Pla Nacional de Sang de Cordó Umbilical de l’Estat per a poder tractar malalts amb leucèmia i sida, amb un sol procediment terapèutic. Així, el BST ‘guarda’ sang de cordó disponible per a fer ús d’aquests tipus de sang donada per si algun receptor tingués l’opció terapèutica de la doble curació, encara que es tracti de casos molt poc freqüents.

 

De les 60.000 unitats de sang de cordó que hi ha als bancs públics de l’Estat, la investigació impulsada pel BST en va analitzar 20.000, els de més contingut cel·lular, 8.500 dels quals eren dels bancs que agrupa el programa CONCÒRDIA del BST, i d’aquests, 54 tenien la mutació genètica que els fa resistents al VIH.

 

El BST lidera el programa CONCORDIA, que és un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical (SCU) que inclou Catalunyales Illes Balears, Aragó, Navarra, Extremadura, Cantàbria i el Principat d’Andorra. Al 2009, CONCORDIA es va consolidar com el banc de cordó amb més trasplantaments proveïts a Europa. Actualment compta amb 58 maternitats adherides i disposa de més de 20.000 unitats de SCU d’alta qualitat, que es troben disponibles en els registres nacionals i internacionals per a qualsevol pacient que les necessiti. Les unitats que rep el banc de cordó públic del BST s’usen per a trasplantaments en malalties de la sang com les leucèmies, però també per a d’altres aplicacions en investigació com ara les anomenades teràpies regeneratives de la pell i els ulls i per a transfusió de nens prematurs.