Fan falta 65.000 donacions de plasma a l’any, un 60% més del que s’obté actualment

  • El Banc de Sang ha engegat un pla per incrementar els nivells d’autosuficiència
  • Cada any més persones s’estrenen com a donants de plasma, 2.500 durant els últims dotze mesos
  • En el que portem d’any, s’han fet més de 14.000 donacions
  • El plasma conté proteïnes que es converteixen en medicaments vitals per a milers de pacients
  • Les més necessitades són les immunoglobulines, que serveixen per a malalts amb poques defenses que poden patir infeccions molt greus
  • La Setmana Mundial se celebra del 3 al 9 d’octubre, amb l’objectiu de sensibilitzar la població i incrementar el nombre de donants
  • Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma

8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma durant aquest any, una quantitat que encara està lluny de les 65.000 donacions anuals que es necessiten a Catalunya per garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències.

Amb 65.000 donacions, tindríem prou plasma per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per alguns malalts com la Neus, que pateix una immunodeficiència i necessita, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions.

Per incrementar les donacions, el Banc de Sang ha engegat un pla que ha de permetre reduir la dependència d’altres països. De fet, en els últims anys les donacions pràcticament s’han doblat, passant de 13.800 l’any 2017 a les 25.000 amb què es preveu acabar aquest 2022.

Dependència externa

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista.

També estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma com el que utilitza regularment la Neus.

Una part d’aquests medicaments s’obté a partir de la donació altruista de plasma a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països.

Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines.

Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

Marató de Donació de Plasma

El proper 6 d’octubre de 9 a 20 hores s’organitza una Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma. Els ciutadans podran donar al Saló de les Cròniques, on es preveu sumar una setantena de donacions.

Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats.

L’Associació Catalana de Dèficits d’Immunitaris Primaris, ACADIP, col·labora amb el Banc de Sang per promoure la donació de plasma a Catalunya. Al seu web www.acadip.org s’hi recull informació i testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties.

L’objectiu de la Setmana és sensibilitzar la població sobre la necessitat de donar.