Les històries de ‘pel·lícula’ de la Marató

Aquest any La Marató de Donants de Sang ret un homenatge cinematrogràfic a  donants i receptors de sang. A la nostra web trobareu els tràilers de quatre experiències personals que són ‘històries de pel·lícula”. En elles s’hi barregen la casualitat, l’esperit de superació, la solidaritat i les ganes d’ajudar. Totes elles posen cara a moltes més històries reals, que són les que hi ha darrera de cada donació i que l’objectiu és que aquesta Marató 2021, arribin a 10.000.

GERMANS

Març 2020. Confinament domiciliari. Carrers buits, mirades perdudes, por. Donar sang segueix essent necessari, i els punts de donació segueixen rebent gent generosa que sap perfectament que un país no es pot quedar sense sang perquè el sistema de salut ha de seguir en funcionament. Les xarxes del Banc de Sang s’omplen de preguntes: puc venir? Com ho he de fer? És segur? Em fa por…

El David ve a donar sang, ja que és una activitat essencial i està permès sortir de casa per fer-ho. Ve al punt de donació, i a qui es troba allà?  A la seva germana. Només s’havien vist per videotrucada, com pràcticament tothom. La pandèmia els va separar, i la donació de sang els va unir per una estona.

29.10.2019 A LA PELL

El 29 d’octubre de 2019 la Mireia va fer efectiva una donació de medul·la òssia (només 1 de cada 4.000 persones apuntades acaba donant) Estava apuntada al Registre de Donants de Medul·la Òssia des del febrer 2017. Ara té 28 anys. És infermera, i tot que podríem pensar que els equips sanitaris són els que més donen sang i medul·la, per tota la informació que tenen a la seva feina, sovint no és així. La Mireia es va tatuar la data de la seva donació de medul·la un temps després. I ara, cada 29 d’octubre, ve a donar sang per recordar aquell moment.

EL CIM MÉS ALT

El Marc va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure 200 metres avall. Els seus amics van estar buscant-lo durant hores, fins que van arribar els bombers i el van localitzar en l’única zona que encara quedava per rastrejar. El van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Ningú, a dia d’avui, sap encara com el Marc pot estar viu. Ell, en agraïment a totes les persones que el van ajudar, vol ser bomber i tornar tot el que li van donar, també tota la sang que va haver de rebre.

PLASMA CONNECTED

Una comèdia d’embolic absolut que porta des del Jordi…fins al Jordi de nou. Després de travessar 84Km nedant, 3 comarques, 18 sistemes de transport diferents, i una transfusió de plasma covid. Aquesta comèdia està basada en fets reals i explica la història del Jordi Cervera, un expacient COVID que va estar 10 dies ingressat a l’Hospital de Reus, amb l’acompanyament d’una ràdio. De fet, assegura que porta la cadena SER a la sang “Si me l’analitzen, segur que hi troben en Carles Francino, l’Andreu Buenafuente o el Xavi Saisó”.

Deprés d’una etapa emocionalment molt dura, quan va superar la malaltia li vam proposar si volia donar plasma per ajudar altres persones, i ell no ho va dubtar. Abans de ser donant de plasma, Cervera ja havia sentit el que és ser protagonista d’una gran història: ha estat un valent nedador d’aigües braves: va travessar el Canal de la Manxa, va nedar de Mallorca a Tarragona, i ostenta el rècord de 24 hores en piscina de 25 metres.