Iniciem la cerca de donants de procedència subsahariana amb grups sanguinis rars

  • Una de cada 10.000 persones al món té un grup sanguini poc comú molt necessari en cas que un pacient necessiti sang
  • El creixement de població subsahariana a Catalunya en els darrers anys fa que sigui necessari trobar donants d’aquesta procedència amb grups sanguinis rars
  • Les persones que vulguin participar a l’estudi han d’anar a un hospital amb espai de donació o una campanya, comunicar-ho i donar una mostra de sang per a analitzar

Tots coneixem els grups sanguinis majoritaris: l’A, B, AB i O amb les seves varietats Rh+ i -. Però sabies que al món hi ha més de 300 grups sanguinis?

A més, una de cada 10.000 persones té una sang molt especial. És el que anomenem sang rara. Això suposa que entre el 0,01 i el 0,1% de la població té una sang especial i necessita un donant igual d’especial. Al Banc de Sang i Teixits busquem donants amb aquesta sang tan poc freqüent per atendre els pacients del mateix grup.

Els grups procedents de l’Àfrica subsahariana

Les persones d’un mateix origen geogràfic comparteixen grups sanguinis similars. És per això que alguns grups sanguinis rars són més fàcils de trobar entre persones d’un mateix indret.

Per exemple, un dels grups rars és l’U negatiu, originari de l’Àfrica subsahariana. Donat que en els darrers anys s’ha incrementat el número de persones d’origen subsaharià vivint a Catalunya, s’han incrementat les necessitats de transfondre sang d’aquests grups rars propis de l’Àfrica.

Quan un pacient necessita rebre sang rara per a una transfusió, el temps és vital. Els malalts no poden esperar. Per això, volem identificar nous donants d’origen subsaharià que ens permetin garantir la disposició de sang compatible quan un pacient en necessiti.

Els donants de grups rars al món

Al Banc de Sang tenim localitzats mig miler de donants amb grups sanguinis poc freqüents, als quals truquem quan un pacient els necessita.

A més, hi ha una xarxa internacional de centres especialitzats en sang rara de la qual el Banc de Sang de Catalunya en forma part. A tot el món hi ha uns 60 centres de 26 països diferents preparats per ajudar-se mútuament.

Tot i això, cal incrementar el nombre de persones al registre de donants de sang rara per fer front a les necessitats creixents d’aquest tipus de sang.

Què puc fer si jo o la meva família som d’origen subsaharià?

Per saber si tens sang d’un grup rar has d’anar a un espai de donació i dir al professional que t’atengui que estàs interessat en formar part del registre de donants de sang rara.

T’extraurem una mostra de sang i l’analitzarem per saber si la teva sang és rara. Si vols, també pots fer una donació de sang convencional.

Si la teva sang és poc freqüent t’avisarem i et demanarem que donis sang quan una persona amb el mateix tipus de sang que tu ho necessiti.

Si tens qualsevol dubte pots escriure’ns a atencioaldonant@bst.cat o bé trucar al 93 557 35 66.