La llet materna de Banc pot reduir fins a la meitat una patologia digestiva greu en els prematurs extrems

prematur

Una de les afectacions més greus que corren el risc de patir els nadons prematurs i que afecta el seu immadur sistema digestiu és l’enterocolitis nacrotitzant (ECN), una infecció i inflamació dels intestins amb risc de perforació. Per sort, aquesta patologia s’ha reduït molt els darrers anys.

Equip de nit del BST de la Vall d'Hebrón
Equip de nit del Banc de Sang de la Vall d’Hebron. Jessica Orús i Hortènsia Bleda són la 3ª i la 4ª per l’esquerra

Un estudi fet aquest 2017 per Jessica Orús i Hortènsia Bleda, dues infermeres del Banc de Sang i Teixits de la Vall d’Hebron, on pertany el Banc de Llet Materna, ha constatat que quan els prematurs extrems s’alimenten amb llet materna de Banc, es pot reduir fins a la meitat l’afectació per enterocolitis nacrotitzant. Els nounats estudiats són els que pesen menys de 1.500 grams i neixen amb menys de 32 setmanes de gestació, o bé compleixen alguna de les dues condicions.

El tractament de l’ECN és mèdic, però si l’afectació és més greu, cal un drenatge i fins i tot se’ls fa cirurgia per extreure’n el tram d’intestí afectat. En casos extrems, l’ECN pot arribar fins i tot a produir la mort.

Orús i Bleda han posat en evidència un fet observat fa temps pels professionals de l’UCI de Neonatologia: l’eficàcia de la llet materna com a primera opció en l’alimentació del prematur, i de la llet procedent del Banc de Llet, com a segona opció, en cas de no tenir la llet de la pròpia mare, perquè pot tardar a pujar, per exemple.

 

El camí de la llet
Imatge de l’exposició “El camí de la llet, de les mares donants als nadons prematurs”. Autora: Victòria Peñafiel (Dits petits)

Seguiment de 600 nadons a l’UCI de Neonatologia de la Vall d’Hebrón
L’estudi, fet entre nadons de l’UCI de Neonatologia de la Vall d’Hebrón ha comparat l’afectació de l’ECN en més de 600 prematurs al llarg de dos períodes, del 2010 al 2012, quan encara no se subministrava llet materna de Banc i del 2014 al 2016, quan ja s’havia implantat completament. El resultat no deixa dubte: “amb la llet materna de Banc hi ha hagut una reducció relativa del 50% de l’ECN en els prematurs extrems”.

 

Les primeres 24 hores són molt importants per introduir la llet materna, o si no es pot, la de banc

La primera opció d’alimentació en el prematur és la llet materna de la pròpia mare, però quan això no és possible, la següent opció d’alimentació és la llet materna de Banc. Jessica Orús destaca que a més, l’estudi mostra la importància de donar la llet materna de banc durant les primeres 24 hores després del naixement, quan en certes circumstàncies,  la mare encara no pot alletar. La llet materna de banc en aquests casos fa de pont en aquestes primeres hores fins que la pròpia mare no pot alimentar el nadó directament amb la seva llet.

Els avantatges de la nutrició amb llet materna, sigui de banc o de la mare, són múltiples:

  • Beneficia a tots aquells nounats prematurs que no poden ser alletats per la seva mare
  • Ajuda a regular el trànsit intestinal
  • Millora la tolerància digestiva
  • Redueix la permeabilitat intestinal fent de barrera a microbis, bacteris i virus
  • Aconsegueix que el cos absorbeixi i utilitzi millor els nutrients

Aquest és un dels pocs estudis existents que analitza la repercussió de la llet materna de banc en els prematurs.