Les donacions de plasma es doblen durant la Setmana Mundial de la Donació de Plasma

  • Del 2 al 8 d’octubre, 1.009 persones han donat plasma als diferents punts de donació de tot Catalunya
  • La bona resposta a la campanya ha permès superar un dels primers objectius que ens encaminen cap a l’autosuficiència
  • Cal seguir augmentant les donacions per atendre les necessitats de milers de persones que necessiten plasma de per vida
  • El repte és arribar a les 50.000 donacions de plasma anuals el 2025
  • Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents

Gràcies a la bona resposta de la ciutadania, superem un dels primers objectius que ens encaminen cap a l’autosuficiència en plasma. Durant la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, 1.009 persones han donat aquest component sanguini, el doble que una setmana normal.

A Catalunya es calcula que hi ha milers de persones que necessiten tractament amb plasma de per vida. No obstant això, Actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria dels països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma.

Cal continuar amb el ritme de donacions per arribar a les 50.000 donacions de plasma anuals el 2025. Es tracta d’un repte col·lectiu que aconseguirem entre tots.

Històries de vida

La Núria Maestre Barceló i la Isabel Orea Suárez van quedar per anar a donar plasma juntes. Són professionals en el sector sanitari, i estan conscienciades per la necessitat del plasma. Isabel explica “havia treballat en un banc de sang i ara treballo en un hospital infantil i sé que el plasma és or”. L’H digital se n’ha fet ressò, i així ho ha compartit: https://lhdigital.cat/noticies/ler-persones-donants-lunica-fabrica-possible-de-plasma/

Marc Gasol i Marc Gené s’han sumat a la Setmana Mundial fent difusió de la necessitat de donar a través de l’altaveu de les seves xarxes socials.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Els malalts de Catalunya necessiten el triple de plasma del que es recull