L’horòscop “sanguini” dels japonesos

Els grups sanguinis al Japó

Al Japó els grups sanguinis representen molt més del que ens podem imaginar. Ocupen un espai similar en l’imaginari col·lectiu que el que poden tenir els horòscops en la societat occidental. I fins i tot, es considera que determinen la personalitat.

No és estrany que en una entrevista de feina el grup sanguini sigui de les preguntes obligades, que les agències matrimonials l’usin per determinar la compatibilitat entre parelles, que un polític el faci públic com a arma electoral, o que qualsevol personatge del manga o dels Anime tingui com a descripció el grup sanguini.

Segons la cultura popular japonesa:

Còmic japonès dels grups sanguinis
Còmic japonès dels grups sanguinis

Els A (40% de la població):són artístics, reservats i misteriosos, de caràcter agradable però indecisos i pessimistes.
Els O (30%): són els atlètics, pacients i tranquils, perfeccionistes i treballen bé en equip, però pateixen ansietat i són obsessius.
Els B (20%) són els creatius, alegres, optimistes, però excèntrics, imprevisibles i indiscrets.
Els AB (10%) són els adaptables, racionals, diplomàtics, organitzats i calculadors.

La idea que el tipus sanguini determina el temperament ve de primers de segle passat, però va anar agafant força a partir dels anys 70, arran dels llibres del periodista Nomi Masahiko, best-sellers que van recuperar les antigues tesis del grup sanguini. El seu fill, Toshitaka, ha continuat la saga de literatura sobre el tema i és director de l’Institut del Grup Sanguini Humaniks.

Hi ha infinitat de productes que utilitzen de reclam els grups sanguinis: mitjons, colònies, llibres…, fins i tot hi ha un il•lustrador coreà molt conegut que fa còmics sobre la personalitat basada en el tipus de sang i ha creat un personatge segons cada grup sanguini.

Personatges del grup sanguini
Personatges del grup sanguini

Influència del grup sanguini en la cultura japonesa:

  • A la feina: A l’entrevista de feina és molt habitual que et demanin el grup sanguinis. Es diu que determinades multinacionals japoneses ho tenen en compte a l’hora de la selecció de nous treballadors. Fins i tot hi ha hagut casos de discriminació laboral amb persones dels grups sanguinis B i AB. De fet existeix un tipus de ‘discriminació’ per grup sanguini és batejat com a “Bura-hara”.
  • Llibres que en parlen: Són un èxit editorial de fa dècades. N’hi ha un que és la “bíblia”: El va escriure el 1971 Nomi Masahiko “Lo que los tipos de sangre revelan sobre la compatibilidad” i ha tingut un fort impacte en les relacions interpersonals, laborals i familiars de la societat nipona.
  • L’“horòscop sanguini”: A les revistes femenines es valora la compatibilitat de les relacions segons el grup sanguini; els programes matinals de la TV presenten horòscops segons el grup sanguini; els diaris ofereixen el seu horòscop diari per grup sanguini. Fins i tot, a la Wikipedia japonesa, el grup sanguini està entre els primers atributs a la llista d’informació sobre els famosos, just al costat de la data i lloc de naixement.
  • Compatibilitat amorosa: Al Japó es té en compte el grup sanguini fins i tot a l’hora de trobar parella. S’atribueix personalitat a cada grup sanguini. Es creu que els A són més compatibles amb A i AB; B més compatible amb B i AB;  AB més compatible amb AB, B, A, O. O és més compatible amb O y AB. (Petita guia visual segons la personalitat de cada grup).
  • Racisme per grup sanguini: El racisme o discriminació pel grup sanguini va començar en el període d’entreguerres entre el 1920 i el 30, en l’època de l’enaltiment de la raça, quan l’exèrcit nipó reclutava i formava segons el grup sanguini. Avui dia hi ha una paraula “bura-hara” que expressa aquest tipus de discriminació.
  • Dibuixos animats i videojocs: En molts videojocs japonesos i sèries Anime (l’animació japonesa), a les fitxes dels personatges una de les característiques és el seu grup sanguini.  Fins i tot hi ha una sèrie Anime  sobre grupos sanguinis Ketsuekigata-kun!, que ja té quatre temporades i que es pot comprar a Amazon: