Més de 700 persones celebren a Lleida el Dia Mundial del Donant de Sang

Homenatjats Dia Mundial del Donant de Sang

L’acte central d’El Dia Mundial del Donant de Sang va homenatjar ahir a la Llotja de Lleida  una quarantena de persones i institucions que han destacat durant aquest any per la seva tasca voluntària en favor de la donació altruista. Ells van ser els veritables protagonistes de l’acte que va reunir més 700 assistents i que va comptar amb l’assitència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Salut, Antoni Comín i el director del Banc de Sang i Teixits, Enric Argelagués, entre d’altres personalitats. L’Organització Mundial de la Salut ha volgut  dedicar enguany el Dia Mundial del Donant de Sang a la donació altruista amb l’eslògan “La sang ens connecta a tots” i posar així de manifest el civisme dels milions de persones que donen sang de forma regular.

Enric Argelagués, director del BST
Enric Argelagués, director del BST

Gràcies a elles, a Catalunya, l’any passat prop de 200.000 persones van donar sang i van garantir que tots els malalts tinguessin sang per als tractaments mèdics. Es pot dir que els donants fan possible que el país sigui autosuficient en aquest àmbit.

Puigdemont: “Donar sang és un acte de justícia”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir durant l’acte que “donar sang és un acte de justícia” i que “si no hi ha actes de generositat tan desinteressada com aquest no s’entén la construcció d’una societat convivencial, cohesionada, que progressa i s’estima”. Durant el dinar a La Llotja, Puigdemont va destacar la tasca dels voluntaris per “l’extraordinari esforç que amb les donacions ens fa sentir orgullós al conjunt del país”, i va traslladar-los el seu sentiment d’”orgull” i va encoratjar-los a “continuar contribuint a què Catalunya, també en l’àmbit de la donació de sang, sigui un país de referència i excel·lència”.

Crida a augmentar les donacions de cara a l’estiu 

El director del Banc de Sang i Teixits, Enric Argelagués, va fer una crida a la ciutadania a augmentar les donacions de sang durant l’estiu, especialment el mes d’agost, que és quan hi ha una baixada més gran d’activitat, a causa de ser període de vacances. Amb tot, va destacar que avui en dia no falta sang, però és important mantenir la crida ciutadana i no abaixar la guàrdia.

 El president Puigdemont i el voluntari Marc Farran el Dia Mundial del Donant de Sang
El president Puigdemont i el voluntari homenatjat Marc Farran

Celebració als hospitals

Durant tota la setmana, els 12 grans hospitals amb banc de sang celebraran el Dia Mundial decorant els espais de donació amb banderoles on les quals els donants podran escriure-hi el seu nom.

D’aquesta manera es vol crear una gran cadena que connecti les persones, tal com diu l’eslògan de l’OMS. A més, a través d’una invitació que poden fotografiar i penjar a les xarxes socials, els donants podran nominar altres persones perquè segueixin el seu exemple i vagin a donar sang durant la setmana del 14 de juny.

Amb l’etiqueta #DiaD es recolliran totes les mencions de la campanya del 14J, que es podrà seguir en a través dels comptes a FacebookTwitter i Instagram del Banc de Sang (@donarsang).

 

DiaMundialDonantSang_Lleida1_Federació
Federació Catalana de Donants de Sang
Dia Mundial del Donant de Sang
Dia Mundial del Donant de Sang. Llotja de Lleida