Més de 700 pacients han usat col·liri fet pel Banc de Sang gràcies a la donació de placenta

  • El Banc de Sang i Teixits ha estat centre pioner en l’àmbit internacional en elaborar un col·liri fet amb membrana de placenta de donants des del 2019
  • El col·liri serveix per tractar patologies severes relacionades amb la visió, com l’ull sec o les grans úlceres
  • La membrana amniòtica té propietats excepcionals regeneratives i cicatritzants
  • En els darrers dos anys la donació de placentes s’ha disparat i ja n’arriba una per dia

La placenta és considerada l’únic òrgan temporal que hi ha al cos perquè es genera només durant l’embaràs. En la seva capa més interna hi ha l’anomenada membrana amniòtica que té unes propietats excepcionals. És rica en factors de creixement i té propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i regeneratives. És per això que és un teixit que actualment serveix com a tractament terapèutic per més de 600 persones cada any que pateixen determinades patologies  relacionades amb la visió,  com l’ull sec també  es pot aplicar en altres parts del cos com en les grans úlceres a la pell difícils de curar amb fàrmacs convencionals.

El Banc de Sang i Teixits ha estat pioner al món a elaborar un col·liri fet amb extracte de  membrana amniòtica de placenta per a aquestes patologies. L’any 2018 es va fer el primer estudi d’extracte de membrana de placenta a 25 pacients seleccionats que no responien amb cap altre tractament. El 2019 es va posar en marxa el processament de la placenta de manera més àmplia i, en dos anys, el 2021, ja s’elaborava col·liri fet amb membrana amniòtica per a 609 pacients. Actualment, se subministren  7000 vials a l’any. Cal tenir en compte que, de cada placenta se n’arriben a extreure uns 25 vials. Els pacients que se n’han beneficiat tenen una mitjana d’edat de 63 anys i un 67% són dones.

Donació d’una placenta per dia a Catalunya

En aquests darrers dos anys, des que el Banc de Teixits va engegar la producció de col·liri de membrana amniòtica, la donació de placenta ha augmentat de manera espectacular. El 2021 es van registrar 360 donacions de placenta provinent majoritàriament de l’Hospital Parc Taulí, i des de principi d’any, s’han obtingut ja 118 placentes. Actualment, la donació es pot fer als hospitals de la Vall d’Hebron, Clínic, Dr. Josep Trueta de Girona, Mútua de Terrassa i Parc Taulí.

La majoria dels pacients als quals se’ls subministra l’extracte són malalts que tenen afectació a la superfície ocular i que pateixen dos grans grups de patologies, les relacionades amb l’anomenat síndrome d’ull sec associat a malalties autoimmunes, i les que tenen a veure amb úlceres provocades per defectes d’epitelització que poden afectar un sol ull, o per cremades. Se’ls subministra el tractament a l’hospital i s’enduen el col·liri per a aplicació a casa durant diverses setmanes. En molts d’ells el tractament és crònic perquè la patologia també ho  és.

Elaboració d’un col·liri  que és un extracte sec

El Banc de Teixits converteix la placenta en un ‘medicament’ terapèutic per a certes patologies mitjançant un procés acurat. En rebre la placenta, se’n separa la membrana amniòtica, es descontamina, es tritura i es centrifuga i es processa per obtenir-ne finalment una pols; un extracte sec i blanquinós que està liofilitzat (que s’ha deshidratat al buit) i que es barreja amb aigua estèril quan arriba el moment d’aplicar-lo a l’ull.

Al vídeo s’hi recullen dos testimonis; una donant, la Marta Peralta, infermera i de la Pilar, receptora i pacient. Pateix una malaltia autoimmune que li provoca úlceres als ulls, gràcies al col·liri, ara ja no té el dolor d’abans que gairebé li impedia poder obrir els ulls amb normalitat.


Ús del col·liri

  • Ús oftalmològic en pacients amb defectes epitelials a la còrnia
  •  Casos d’ull sec secundari a síndrome autoimmune
  • Úlceres corneals
  • Coadjuvant en cirurgia de trasplantament de còrnia, excisió de pterigi i simblèfaron

Donacions de placenta

  • 2020: 61 donacions
  • 2021: 360 donacions
  • 2022 gener-març: 118 donacions

Perfil dels pacients

  • Mitjana d’edat de 63 anys i un 67% són dones