Es necessiten 10.000 donants de plasma

Donació de plasma

A Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i això vol dir que calen 10.000 donants. Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

És per això que si ets donant de sang, també ho pots ser de plasma. La diferència és que la donació és una mica més llarga, dura uns 45 minuts i cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat/plasma.

Si ets del grup AB ets donant de plasma universal ja que és el grup compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Com és una donació de plasma?
Durant la “plasmafèresi” o donació de plasma, s’extreu sang, es separa el plasma i es retén, i la resta de cèl·lules sanguínies es retornen per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 12 cops l’any.

Albert i Marta, pare i filla, donant i receptora
Albert i Marta, pare i filla, donant i receptora

L’Albert Recobenis té 70 anys i és un donant molt fidel de plasma des de fa més de deu anys, i ho fa cada dos mesos. La seva és una història amb un motiu de pes, perquè la seva filla, la Marta, té una malaltia estranya. Per això va començar a donar plasma. Però hi ha molts d’altres donants anònims a Catalunya que donen també de fa temps.

El plasma: font per a ‘medicaments’
La gran part del plasma que s’extreu, el 85%, s’usa per a l’elaboració d’hemoderivats, medicaments que s’utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. També són necessaris en el cas de trasplantaments i malalties del fetge.

El 15% del plasma s’usa també per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

Ser autosuficients amb les donacions
Actualment no s’obté prou plasma per elaborar tots els hemoderivats que es fan servir a Catalunya. De fet, el 50% del plasma que s’utilitza per a l’elaboració d’aquests medicaments ve d’altres països. A més, en els darrers anys ha augmentat l’ús d’aquests tipus de medicaments perquè s’han descobert noves aplicacions, una tendència a l’alça.

És per això que el Banc de Sang busca augmentar el nombre de donants per donar resposta a tots els malalts del país que necessiten plasma, sense necessitat d’importar-ne d’altres llocs. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’òptim és que cada país pugui obtenir tota la sang i el plasma que necessita a través de les donacions altruistes.

El plasma, l’aigua de la peixera
Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix ens passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc representa el 55% del volum de la sang i conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

En destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d’aturar el sagnat quan ens tallem; i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Vols ser donant?

Jordi Jaume, donant de plasma
Jordi Jaume, donant de plasma

Hi ha milers de persones que ja donen plasma habitualment a Catalunya. I cadascú ho fa pel motiu que creu, com en Jordi Jaume, que ens explica aquí què l’ha portat a ser donant habitual des de fa 10 anys.


Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30 o 607 428 868 (també per WhatsaApp), enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.