Si no pots donar sang, com pots ajudar a millorar les donacions a l’estiu?

Aquest mes d’agost calen 20.000 donacions de sang per als pacients a Catalunya. Potser tu ets alguna de les persones que, per motius diferents, no podrà donar sang aquest estiu.

Si et trobes en aquesta situació i vols ajudar-nos a millorar les donacions durant l’agost, et fem algunes propostes i t’animem a posar-te en marxa.

Comparteix informació sobre la donació

No pots donar, però ets conscient que l’estiu és una època crítica per les donacions. Per això, t’animem a que comparteixis als teus grups de WhatsApp, a les xarxes socials i en les converses amb els teus amics i familiars la importància de donar abans de marxar de vacances.

Quina informació pots compartir? Algunes idees clau:

  • Ara tenim reserves de sang per a 7 dies a Catalunya, quan el nivell òptim són 10. En el cas dels grups negatius, tenim reserves per a 3 dies.
  • La sang caduca (els glòbuls vermells als 42 dies i les plaquetes als 5 dies), i és essencial comptar amb un degoteig de 800-1.000 donacions diàries pels malalts.
  • Les necessitats a l’estiu es mantenen, amb malalts crònics que necessiten transfusions, intervencions, tractaments a malalts de càncer, etcètera.
  • Malauradament els accidents de trànsit s’incrementen i cal sang per atendre’ls.

Als perfils a xarxes socials d’Instagram, Twitter i Facebook pots compartir aquesta informació i molta més que anirem publicant durant l’estiu, ens ajudes?

Acompanya algú que sí pugui donar

Una altra acció que pots fer per ajudar a incrementar les donacions a l’agost és acompanyar a una persona que pugui donar a l’hospital.

Segur que, entre els teus amics i familiars, trobes a donants o persones que poden donar. Anima’ls i vine amb ells a un espai de donació de qualsevol hospital.

I, si aconsegueixes fer un grup, encara molt millor. Els rebrem el millor possible, els agrairem molt la seva donació i els farem un foto o un GIF per compartir-lo a les xarxes socials i parlar del seu gest altruista.

Si has estat o ets donant, si has necessitat sang… explica’ns la teva història

Si mai has necessitat sang durant la teva vida, explicar la teva història pot ser important perquè moltes persones prenguin consciència de la importància de donar.

Segur que els teus familiars i amics ja coneixen el teu testimoni, però pots fer que arribi a molta més gent. El mateix passa si has estat donant o encara ho ets malgrat ara no puguis donar.

Ens agradaria escoltar la teva història com a donant. Al blog Moltesgracies.net compartim testimonis de donants i receptors que han volgut explicar la seva experiència.

Pots enviar-nos la teva a través d’aquest formulari i la publicarem i compartirem a xarxes socials.

Organitza una campanya de donació

Una altra oportunitat per ajudar a la donació malgrat ara no puguis donar és organitzant una campanya de donació.

Només has de contactar amb nosaltres a través d’atencioaldonant@bst.cat explicant que t’agradaria organitzar-la a la teva empresa, entitat… i ens posarem en marxa per a fer-la realitat.

Si creus que durant el mes d’agost o setembre pots ajudar-nos amb una campanya, escriu-nos. Pots veure més informació sobre l’organització de campanyes en aquest enllaç

Participa com a voluntari

Encara hi ha una via més per ajudar a la donació durant l’estiu. Diverses entitats col·laboren amb el Banc de Sang amb voluntaris que fan difusió de la donació al voltant dels hospitals i campanyes.

Si vols destinar part del teu temps a aquesta tasca altruista, escriu-nos a comunicacio@bst.cat i t’orientarem per a participar com a voluntari a les campanyes.

Llueix la imatge del Banc de Sang

Si mai has donat és molt probable que tinguis algun objecte amb la imatge del Banc de Sang a casa.

La bossa d’estiu de l’any passat, les enganxines de la donació del passat 14 de juny o de la Marató del mes de gener, un tríptic de la donació, un flyer rebut a casa…

Si el llueixes o el portes a sobre sempre pots recordar a algú que és important donar sang quan vegi la imatge.