Participem en el desenvolupament d’un assaig clínic que lluita contra el càncer

  • Col·laborem amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) per fer possible que un medicament que lluita contra el càncer pugui arribar als pacients
  • Primera aproximació per tractar malalts amb tumors sòlids
  • Els medicaments de teràpia avançada, cada cop més presents en el tractament de patologies

L’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) acaba d’aprovar l’administració d’un medicament de teràpia avançada que lluita contra el càncer. Es tracta del primer assaig clínic espanyol amb aquestes característiques.

El projecte, promogut pel VHIO, pretén ser una primera aproximació per tractar pacients amb aquesta malaltia. Ara, però, el seu objectiu principal és demostrar la seva seguretat i veure si es pot convertir en una alternativa terapèutica a aquelles persones diagnosticades de càncer que no tenen cap altre tractament curable.

Aquest estudi, encara experimental, es provarà amb 10 persones diagnosticades amb diferents tumors sòlids, com melanomes o de mama, entre d’altres.

Els limfòcits T, els nous soldats de batalla

La teràpia se centra en extreure del mateix pacient els glòbuls blancs presents al tumor, anomenats limfòcits T, i preparar-los per atacar el tumor d’una forma més eficaç. A les sales blanques d’ambient controlat del Banc de Sang i Teixits es processen aquestes cèl·lules T perquè s’expandeixin i, posteriorment, puguin tornar a ser inoculades al pacient. Segons descriu Alena Gros, investigadora principal del projecte, “es tracta de crear un exèrcit de cèl·lules del propi pacient que ens ajuda a atacar el tumor d’una manera més forta”. Aquest procediment rep el nom de teràpia TIL, de l’anglès, tumour infiltrating lymphocytes.

El projecte ha inclòs el desenvolupament de rigoroses tècniques de producció i control de qualitat que han permès obtenir l’autorització de l’AEMPS i arribar a la fase d’assaig clínic amb pacients. “Des del Banc de Sang i Teixits hem ajudat a  desenvolupar i validar aquesta tècnica per al seu ús clínic”, afirma el Dr. Sergi Querol, cap del servei de teràpies cel·lulars i avançades del BST.

El futur, teràpia avançada

Els medicaments de teràpia avançada agafen cada vegada més força en el tractament d’aquestes malalties. La immunoteràpia busca potenciar el nostre sistema immunitari per combatre diferents patologies.

 

Pots veure també:

ViroTCell, un tractament contra les infeccions en persones trasplantades