Primera trobada entre un dels 38 donants d’un tipus poc comú de plaquetes i una mare receptora

Hermes Boltas (donant) i Montserrat Sabaté (mare de dos fills)

La seu del Banc de Sang de la Vall d’Hebron ha viscut un moment molt emotiu. Per primera vegada s’han conegut un donant d’un tipus poc comú de plaquetes (HPA1a-) i una mare que ha necessitat aquestes plaquetes pels seus nadons.

L’Hermes Boltas  és un dels 38 donants amb plaquetes HPA1a- que fan torns a Catalunya per assegurar que sempre n’hi hagi en estoc. I ha rebut la visita de Montserrat Sabaté, una mare ha pogut tenir els seus dos fills sans gràcies a aquestes donacions.

Aquestes plaquetes són claus per salvar la vida dels nadons que neixen amb una afectació molt greu: la Trombocitopènia Neonatal Al·loimune. Es tracta d’una malaltia que es produeix per la incompatibilitat entre la sang de la mare i la del seu nadó.

Es calcula que 1 de cada 1.000 nadons neix afectat per aquesta malaltia que, des del moment que es detecta, requereix una intervenció immediata. El Banc de Sang va ser pioner el 2009 a l’Estat a disposar d’un estoc permanent de plaquetes HPA1a- per garantir el subministrament de plaquetes amb deu minuts a qualsevol hospital.

Durant tot aquest temps, Imma Capdevila, la coordinadora del programa del BST, s’ha encarregat de l’organització de les donacions i d’assegurar que hi hagi un estoc permanent de plaquetes HPA1a-.

Hi ha una associació internacional de famílies afectades d’aquests casos:
www.naitbabies.org
www.facebook.com/naitbabies.org

Per a més informació:
“38 donants encarregats de salvar bebès”
Telenotícies TV3: 38 donants encarregats de salvar bebès”
Els Matins de TV3:la llista dels donants de sang especial per a nadons
La Sexta:  Un grupo de 38 donantes con plaquetas HPA salvan vidas a bebés