Un 20% més de prematurs han rebut llet materna del Banc aquest 2017

Un total de 624 nadons prematurs extrems han rebut llet del Banc de Llet Materna aquest any 2017, un 21% més que l’any anterior. Quan s’han complert 7 anys de la creació del Banc, la consolidació del servei, que enguany ja arriba a la totalitat de les maternitats catalanes, és un fet. En aquests anys, la llet rebuda de les mares donants ha permès alimentar gairebé 3000 nadons nascuts molt prematurament. Són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa.

Els naixements de prematurs extrems, es mantenen

L’últim informe anual corresponent a l’any 2016 d’Indicadors de salut perinatal a Catalunya  revela que la taxa de prematuritat, que són els nadons nascuts abans de la setmana 37 de gestació, ha tornat a baixar i se situa en el 7%,  una tendència al descens que fa 4 anys que es manté. Però pel que fa a la taxa dels nadons prematurs extrems, els que són receptors de llet materna de banc, s’ha situat en l’11,6% del total dels prematurs, un 9,4% més que l’any anterior. No obstant això, aquesta és una xifra que manté una tendència a l’estabilitat en els darrers anys.

prematuritat extrema 2106

L’increment de l’activitat del Banc ha estat una constant els darrers anys. Aquest any passat, s’han distribuït un 20% més de litres que el 2016: us imagineu un total de 1.348 tetrabricks de llet materna? Això ha estat possible gràcies a 622 mares donants que han dedicat temps i esforç a extreure’s llet extra a la que ja donen als seus nadons lactants i enviar-la al Banc de Llet Materna.

 

Més litres de llet i més llet per mare
Aquest any no només hi ha hagut un increment substancial dels litres de llet distribuïts, sinó que la quantitat mitjana de llet que s’ha extret cada mare gairebé s’ha doblat en 2 anys. Si al 2015 era de 2,4 litres, ara, al 2017, la mitjana se situa en 4, 2 litres.

Però com són les mares que donen llet? El perfil de la donant és d’una mare d’uns 35 anys (entre 31 i 39 anys), que comença a donar quan el seu fill té entre 2 i 3 mesos de vida i que s’extreu llet per al Banc de Llet durant el període que va del primer mes al sisè més d’alletament, de mitjana.

El Banc de Llet en dades l’any 2017:

  • 1.348 litres distribuïts (un 20% més)
  • 624 nadons prematurs alimentats amb llet materna del Banc de Llet (un 21% més)
  • 622 donants
  • 4,2 litres de mitjana per mare (un 20% més)
  • La llet s’ha distribuït als neonats de 17 hospitals
  • L’edat mitjana de les mares donants és d’uns 35 anys
  • Les mares donants donen llet entre 1 i 6 mesos
  • Les mares donants comencen a donar entre els 2 i 3 mesos del seu fill

 

 

 

Per a més informació: