Utilitzem defenses de donants per lluitar contra virus en pacients

  • Gràcies als donants de cèl·lules amb un bon sistema immunitari, podem tractar malalts amb defenses baixes que pateixen infeccions víriques
  • Les defenses d’aquests donants seleccionats pel Banc de Sang són essencials en malalts que han rebut un trasplantament
  • Les nostres defenses recorden tots els virus als quals ens hem exposat al llarg de la nostra vida
  • També estem estudiant altres usos, com un possible tractament contra la covid a partir de cèl·lules de donants que han superat la malaltia

Els glòbuls blancs són els soldats del nostre cos que lluiten contra infeccions; però no només això, entre les seves funcions, també es troba la de recordar i reconèixer tots els virus als que ens hem exposat al llarg de la nostra vida.

D’aquesta manera, si ens tornem a re-contagiar, el nostre sistema immunitari pot respondre d’una manera més ràpida, i així evitar emmalaltir.

Malauradament, hi ha persones amb defenses molt baixes que tenen un sistema immunitari que no és capaç de batallar contra algunes infeccions lleus. Per exemple, els malalts que han de rebre un trasplantament primer s’han de sotmetre a un reducció del nivell de defenses per no atacar l’òrgan trasplantat i fer un rebuig. Atès que es queden sense defenses, poden patir infeccions que per a qualsevol persona sana son lleus, però que per a ells poden ser mortals. Per evitar-ho, estem desenvolupant un tractament que permet agafar les defenses de persones sanes i infondre-les als malalts.

1- Ens contagiem del virus
2- El nostre sistema immunitari ataca les cèl·lules infectades pel virus
3- A través de la donació de cèl·lules, extraiem les defenses que recorden el virus al qual ens hem exposat
4- Infonem les cèl·lules entrenades al pacient que necessita el tractament

Cèl·lules llestes per a ser utilitzades

Analitzem la qualitat de les defenses de donants voluntaris. A partir d’aquí, els extraiem les cèl·lules específiques dels glòbuls blancs, que,  com que han estat exposades al virus prèviament, saben llegir-lo i reconèixer-lo. Les fem créixer al laboratori i, d’aquesta manera, aconseguim tenir molts milions de cèl·lules que podem congelar en diferents dosis. Podríem dir que és un procés semblant al que es fa seguir amb la massa mare del pa, per exemple.

D’aquesta manera, sempre que un malalt ho necessita, podem disposar de cèl·lules entrenades per atacar virus, com el citomegalovirus, que en persones sanes no presenta cap complicació greu, però sí en persones amb defenses baixes, amb un sistema immunitari debilitat.

Un banc de defenses contra la covid

En aquest banc de defenses, també hi ha cèl·lules de donants que es van infectar del virus de la covid, i que estem estudiant per veure si són prou bones per ser usades com a possible tractament per lluitar contra la infecció del virus.

 

Continua llegint

Un assaig clínic per millorar la qualitat de vida de pacients amb lesions medul·lars