1.500 malalts amb problemes de defenses necessiten plasma a Catalunya per als seus tractaments

  • Un pacient amb una immunodeficiència primària pot necessitar fins a 240 donacions de plasma en un any
  • A Catalunya fan falta més donacions de plasma per tractar tots els pacients que en necessiten
  • Celebrem campanyes de donació de plasma arreu del territori en el marc de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries
  • La donació de plasma és molt semblant a la de sang, però més llarga, dura fins a 45 minuts, per això cal reservar hora a través del web www.donarsang.gencat.cat/plasma

El plasma és un component vital per a persones amb problemes en les defenses. Coincidint amb la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries, des del Banc de Sang hem engegat una campanya especial per donar més visibilitat a aquesta necessitat.

És el cas del Pol, que té una malaltia que requereix 25 grams d’immunoglobulines cada 15 dies. Aquestes immunoglobulines s’aconsegueixen del plasma, però actualment a Catalunya no aconseguim suficients donacions per atendre totes les necessitats.

El Pol, per exemple, necessita que 240 persones donin plasma per al tractament d’un any. Per això agraeix l’altruisme dels donants: “Hi ha molts pacients com jo que necessitem les donacions de plasma per rebre el tractament d’immunoglobulines, que no es poden fabricar. Tots els pacients sabem l’esforç que suposa ser donant, per això els diem: gràcies per la vostra solidaritat i generositat!”.

Setmana Mundial

Per sensibilitzar sobre la necessitat d’incrementar les donacions de plasma, el Banc de Sang i l’Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris, conjuntament amb diversos ajuntaments, s’adhereixen a la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries.

Del 22 al 29 d’abril de 2022 s’han organitzat 9 campanyes especials de donació de plasma en municipis de tot Catalunya:

A més, també hi ha punts de donació en els principals hospitals de Barcelona, L’Hospitalet del Llobregat, Manresa, Badalona, Girona, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.

Per participar-hi, cal apuntar-se al web donarsang.gencat.cat/plasma o trucar al 93 557 36 30.

 

Necessitem més donants

Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’òptim és que cada país pugui obtenir tota la sang i el plasma que necessita a través de les donacions altruistes. Per això el Banc de Sang busca augmentar el nombre de donants de plasma. I és que cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten aquest component de la sang per als seus tractaments.

En els últims anys s’ha incrementat el nombre de donants. L’any passat, més de 12.000 persones van fer un total de 25.000 donacions. Aquest any l’objectiu és arribar a les 32.000. Per això des del Banc de Sang es busquen més persones que vulguin donar i s’impulsen campanyes com aquesta.

 

El plasma, l’aigua de la peixera de la sang

Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix ens passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

En el plasma, que representa el 55% del volum total de sang, hi trobem les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.

Aquestes proteïnes, com la sang, no poden fabricar-se. Per això, l’única manera d’aconseguir-les és a través de la donació voluntària i altruista.

 

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

 

Com em faig donant de plasma?

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30, enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.