Aquest 2024 més de 70.000 persones necessitaran rebre sang als hospitals de Catalunya

  • Arrenca la Marató de Donants de Sang de Catalunya, la festa major de la donació, que s’allargarà fins al 19 de gener
  • El tret de sortida de la Marató es posarà en marxa el dia 11 durant la campanya especial que es farà a l’hotel monumental Avenida Palace amb una doble campanya de sang i de plasma
  • El Banc de Sang ens proposem el repte d’arribar a les 10.000 donacions amb les donacions als principals hospitals, i gairebé 80 col•lectes repartides arreu del territori
  • Amb el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre” volem posar de relleu el gest col•lectiu que suposa donar i fer una crida a implicar família, amics, companys o equips, en la donació
  • Destaquem enguany la construcció del primer pilar casteller digital que es farà a Catalunya. Estarà ubicat al centre de les 4 ciutats capitals, serà virtual i es podrà escanejar amb el mòbil
  • Aquest monument virtual serà dinàmic, s’anirà tenyint de vermell a mida que augmentin les donacions i es mantindrà fins el 14 de juny, el Dia mundial del Donant de Sang, quan arribi a les 130.000 donacions

Bànner marató de donants de sang 2024El dijous 11 de gener posem en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya una setmana durant la qual ens proposem aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festivitats de Nadal.

De l’11 al 19 de gener s’espera que al voltant de 10.000 persones vinguin a donar als principals hospitals catalans, a les campanyes especials en espais monumentals com el Centre de Cultura d’El Born o l’hotel monumental Avenida Palace, i a les més de 78 campanyes mòbils repartides per tot el territori.

Sota el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre”, la Marató d’enguany posa el punt de mira al gest de donar com un acte d’altruisme ‘col·lectiu’ que uneix donants i receptors en un mateix objectiu. Per això enguany fem una crida a venir a donar i implicar-hi la família, els amics, els companys de feina, els equips esportius, o els veïns i veïnes.

 

Un pilar casteller digital inèdit que recollirà les donacions fins al 14 de juny

Aquest any la Marató impulsa una iniciativa pionera que és la construcció d’un
monument que serà el primer Pilar Casteller Digital que es faci a Catalunya. Aquest monument estarà ubicat permanentment al centre neuràlgic dels 4 municipis catalans, davant dels Ajuntaments. A Barcelona se situarà a la plaça Catalunya, a Girona a la plaça del Vi, a Lleida a la plaça de la Paeria, i a Tarragona a la plaça de la Font.

Aquest castell, que sumarà les donacions finals de la Marató, s’inaugurarà el dilluns 22 a les 11:30h a Tarragona amb la presència de castellers, responsables municipals, responsables del Banc de Sang i donants i receptors. Serà un monument virtual, que es podrà escanejar amb el mòbil, i dinàmic, ja que s’anirà omplint de color vermell amb cada donació que es faci arreu de Catalunya durant els sis primers mesos de l’any, fins al 14 de juny de 2024, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de sang. El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat completament de vermell, amb una fita prevista de 130.000 donacions.

Aquest projecte monumental digital vol ser el símbol de l’esforç col·lectiu de la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors. Els castellers i les colles castelleres són un símbol, igual que la donació altruista, del treball aconseguit entre entre tots per un objectiu comú.

Dues campanyes especials a 2 espais monumentals i il·luminació d’edificis

Enguany, l’hotel monumental Avenida Palace acollirà el tret de sortida de la Marató amb una campanya especial de donació de sang i plasma el dijous 11 de gener a les 10h. El tret de sortida s’emetrà en directe per instagram @donarsang des del l’hotel de la mà d’un receptor de sang i impulsor del projecte “El Bus de la Sang”, Pere Puig. Els donants que acudeixin al cèntric hotel podran visitar la terrassa de l’hotel situada a dalt de tot i gaudir d’unes vistes excepcionals sobre Barcelona. D’altra banda, el dissabte dia 13, el  Centre de Cultural d’El Born acollirà també una col·lecta de sang especial, amenitzada per diferents entitats culturals; castellers, batucades, bingo musical… La donació es farà a la sala Moragues.

En solidaritat amb La Marató, diferents ajuntaments i edificis emblemàtics, el dissabte 13 quan es faci fosc, s’il·luminaran de vermell.

Calen més de 260.000 donacions l’any

Aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El cert és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients.

N. donacions Lleida Tarragona Girona Barcelona Total
2021 16.743 30.964 28.577 176.548 252.832
2022 17.045 32.002 30.550 173.897 253.494
2023 17.092 31.115 29.348 170.122 247.677

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

Històries que valen una vida

Hi ha moltes persones històries de superació i de solidaritat darrera cada donació i cada transfusió de sang. Al blog moltesgracies.net s’hi recullen testimonis com el de la família de Joan Carles Bargalló o en Samuel Moreno, donants que des de fa anys fan possible que molts pacients millorin la seva vida.

https://www.moltesgracies.net/histories/joan-carles-bargallo-donant-familiar/

https://www.moltesgracies.net/histories/samuel-moreno-donante-de-sangre-y-medula/

 Què fer per anar a donar

Donar sang durant la Marató és igual de fàcil que durant la resta de l’any, només cal consultar la web donarsang.gencat.cat i apuntar-se al punt fixe de donació o a la campanya més propera.

Qui pot donar?

Per venir a donar sang, cal apuntar-se al web donarsang.gencat.cat. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

– Tenir entre 18 i 70 anys
– Pesar 50 quilos o més
– En cas de ser dona, no estar embarassada

En aquests enllaços pots consultar dubtes sobre salut i viatges abans de donar sang