Aquest estiu calen més donants per afrontar les intervencions i els trasplantaments ajornats

ETSimprescindible donant sang
  • En els darrers dos mesos s’han disparat les intervencions quirúrgiques i de les patologies relacionades amb la sang com són els trasplantaments de moll d’òs
  • Es preveu que durant l’agost hi haurà més necessitat de sang de l’habitual per recuperar l’activitat assistencial ajornada per la Covid-19
  • Per això es fa més necessari que mai que augmentin les donacions, que encara no s’han normalitzat
  • El Banc de Sang manté la campanya  #etsIMPRESCINDIBLE, per fer més visible la importància del donant de sang i especialment en situacions de crisi com la que hem viscut
  • La sang té una durada limitada; per això cada dia fan falta entre 800 i 1.000 donacions de sang a Catalunya

Després dels mesos de confinament, el consum de sang als hospitals de Catalunya no només s’ha normalitzat, sinó que ha augmentat respecte del que és habitual.

Actualment hi ha més demanda de sang per poder fer front a l’activitat assistencial ajornada durant l’estat d’alarma. Així, moltes intervencions quirúrgiques no urgents com poden ser les operacions traumatològiques de maluc o d’altres patologies relacionades amb la sang com són els trasplantaments de moll d’òs, han registrat una activitat molt per sobre de l’habitual en les darreres setmanes.

Subministrament de sang gen-jul 2020

Durant el període de confinament, els mesos de març, abril i maig de 2020, el subministrament de sang va caure un 14.7% respecte l’any 2019. En total es van subministrar 50.584 unitats de sang respecte les 59.323 de l’any passat. Molt diferent han estat els mesos de  juny i juliol, durant els quals la sang enviada als hospitals s’ha incrementat un 4,3% (40.460 unitats respecte les 38.786 unitats del 2019) i sembla que la tendència es manté durant l’agost.

És per aquest motiu que enguany, durant aquest mes d’agost, és fa més necessari que mai que les donacions també se situïn al nivell de la demanda i augmentin. També cal tenir en compte que l’estiu és un dels períodes més crítics en disminució de donacions a causa de les vacances.

“El consum de sang s’ha normalitzat i fins i tot està per sobre de l’habitual, mentre que la donació encara no està normalitzada, i això és un problema”, adverteix el director assistencial del Banc de sang, Enric Contreras.

Pel Banc de Sang aquest ha estat un any “d’adaptabilitat”. “Ens hem hagut d’adaptar a les circumstàncies, adaptar la donació a la transfusió, tenint en compte que primer hi va haver una caiguda de la donació i el subministrament d’un 30% durant més de dos mesos i que ara, cal recuperar l’activitat ajornada”, explica, Contreras.

Increment trasplantament moll d'òs

Com és la donació actualment

El Banc de Sang ha recollit a les xarxes amb l’etiqueta #etsIMPRESCINDIBLE el valor de donar sang en una situació com l’actual. La campanya vol fer més visible la importància del donant de sang cada dia i especialment en situacions de crisi com la que hem viscut.  Ara és més necessari no abaixar la guàrdia i donar sang perquè l’activitat ajornada dels hospitals es pugui recuperar.

Des de fa mesos, les campanyes de donació de sang s’han adaptat per evitar qualsevol risc de propagació de la Covid-19.

Les mesures de protecció s’han anat adaptant en funció de l’estat epidemiològic de Catalunya. Ara, s’estan aplicant mesures com el lliurament de mascaretes a totes les persones que van a donar sang, la neteja de mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a l’espai de donació o la desinfeccció de la llitera de donació entre donant i donat. A més, els professionals que atenen els donants es canvien els guants entre donació i donació i utilitzen mascaretes i vestits especials.

Pot donar sang qualsevol persona major de 18 anys, que pesi més de 50 quilos i que es trobi bé de salut. En cas d’haver patit la Covid-19 cal esperar 1 mes per poder donar.

Per donar sang cal apuntar-se al web www.donarsang.gencat.cat/gencat i reservar hora.