Els zero negatiu: els donants més buscats

infografia incompatibilitat grups sanguinis

Les persones que tenen el grup sanguini 0- (zero negatiu) són molt especials. Primer, perquè són molt pocs: només un 7% de la població. Segon, perquè poden donar sang a tothom. Per això s’anomenen donants universals.

Són els donants selectes, els més buscats; la sang del grup 0- es pot transfondre a qualsevol receptor, per això és imprescindible en situacions d’emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini. En aquests casos, la vida del malalt pot ser qüestió de segons, per això es transfon sang 0-.

infografia zero negatiu

La sang 0- també s’utilitza en casos que hi pot haver una incompatibilitat entre la sang d’una mare i el fetus.

A més, tot i que les persones 0- poden donar sang a qualsevol altra persona, elles només en poden rebre d’un altre 0-, igual que ells.

Crida entre a les famílies dels donants zero negatius perquè el grup sanguini és hereditari

De fet, a Catalunya prop de 400.000 persones tenen el grup sanguini zero negatiu, però només 20.000 són donants de sang. Per això el Banc de Sang fa contínuament crides dirigides a aquest col·lectiu perquè en moments en què les reserves són baixes, especialment durant les festes com l’estiu o el Nadal, són donants molt necessaris.

Les campanyes del Banc de Sang van dirigides en primer lloc a localitzar quines persones són del grup sanguini zero negatiu i després animar-les a donar sang.

La crida es fa a tots els donants zero negatiu i a les seves famílies, ja que el grup sanguini és hereditari i és molt probable que el donant zero negatiu tingui persones del mateix grup entre els familiars més directes: pares, germans, fills… Si ets donant universal, pots ajudar a la donació explicant-ho als teus familiars o fent-ne difusió.

Per a més informació: 

Els grups sanguinis majoritaris: l’ABO i l’Rh

Què són els grups sanguinis?

La incompatibilitat entre mare i fetus per la sang