Aquest estiu, posa’t el ‘tatoo’ de moda i fes #amicsdesang, #amicspersempre

Tattoos amics per sempre
  • Cinc il·lustradors han dissenyat tatuatges per als donants de sang inspirant-se en cançons populars i en vivències de pacients
  • La realitzadora Lyona i  Roger Padilla, membre del grup Manel, són dos d’aquests il·lustradors
  • L’objectiu és animar tothom a donar sang per garantir les reserves, que sempre baixen durant les vacances
  • La campanya es presenta aquest divendres 1 de juliol a les 11 hores a plaça Catalunya (davant Triangle)

“Aquest estiu, fes #amicspersempre”. Aquest és l’esperit de la campanya del Banc de Sang per animar tothom que pugui a donar sang abans o durant les vacances. La sang caduca i calen donacions diàries per atendre els pacients, per això és necessari que es mantinguin sempre les reserves.

tatoos

La campanya d’estiu arrenca aquest divendres 1 de juliol a les 11 h a la plaça Catalunya de Barcelona (davant del Triangle), on hi haurà instal·lats dos autobusos de donació i una zona de pícnic postdonació.

A partir de divendres, totes les persones que vagin a donar sang a qualsevol dels hospitals amb banc de sang o a les unitats mòbils rebran una calcomania dissenyada especialment per recordar que, quan donen sang, salves vides i fan amics per sempre.

Cinc històries humanes

Cinc il·lustradors han dissenyat cinc tatuatges diferents inspirats en històries de cinc receptors de sang i com a títol, han escollit una cançó popular del món de la música que més han identificat amb la història del donant.

Personatges coneguts com Berto Romero, Judit Mascó, Martina Klein, Màrius Serra, els germans Roca i alguns presentadors de televisió s’han solidaritzat amb la campanya i es posaran un tattoo per compartir amb els seus seguidors a les xarxes socials i sensibilitzar sobre la necessitat de donar sang, també a l’estiu.

Els “tatoos”

ROGER

 

Cançó: Heroes de David Bowie.
Autor: Roger Padilla, il·lustrador i membre del grup Manel.
Història: el Roger s’ha inspirat en aquest tema de per explicar com és, per ell, fer #amicspersempre. La història de la Maria José, que va necessitar sang durant el part, l’ha inspirat a crear aquest heroi quotidià amb capa, connectat a una bossa de sang.

LYONA

 

Cançó: All you need is love de The Beatles.
Autora: Lyona, realitzadora audiovisual
Història: Inspirat en la història de El Petit Bernat (elpetitbernat.com), un nen de 4 anys que necessita transfusions periòdicament per una malaltia rara que pateix

 

AINACançó: Staying alive del Bee Gees
Autora: Aina Bestard, il·lustradora mallorquina que triomfa a tot el món amb el conte infantil Què s’amaga dins del bosc?
Història: El Mauricio és un jove brasiler que diu que porta sang de mig món des de que, arran d’un aneurisma que va patir, va rebre molta sang. En aquell moment, va demanar a molts amics que anessin a donar sang

 

IVANCançó: Amics per sempre de Los Manolos.
Autor: Ivan Córdoba, il·lustrador, tatuador i dissenyador de portades de discos.
Història: L’Ivan s’ha inspirat en aquesta mítica cançó per expressar que significa per a ell anar a donar sang

 

 

YAIZACançó: Perfect Day de Lou Reed.
Autores: Yaiza Cumelles, receptora  de sang i Ambaixadora 2.0 del Banc de Sang, i la seva germana, Anna Bertran
Història: És una de les col·laboracions més especials d’aquesta campanya, ja que la Yaiza necessita sang sovint per una malaltia que pateix. La cançó els ha servit d’inspiració. “Quan dónes sang tanques un dia perfecte”, diuen les autores. I quan en necessites i la reps, també.

 

 

Més campanyes de donació

A l’estiu les donacions baixen al voltant d’un 30% respecte de la resta de l’any. La població fa vacances, les empreses i les universitats redueixen l’activitat i moltes persones canvien els hàbits i deixen de donar sang. Això fa que les donacions baixin més que no pas l’activitat dels hospitals.

Per garantir que tots els malalts tindran la sang necessària per als seus tractaments, s’han programat una vuitantena de campanyes cada setmana. L’objectiu és incrementar en un 10% el nombre de donacions respecte de l’estiu passat.

Barcelona, de Festa Major

A les comarques de Barcelona s’intensificaran de manera molt especial els punts de donació, sempre coincidint amb activitats amb grans concentracions de gent. En conjunt, hi ha previstes més de 400 campanyes entre els mesos de juliol i agost.

Autobús per a la campanya d'estiu
Autobús per a la campanya d’estiu

Hi haurà autobusos de donació de manera freqüent a tota la costa i en festes majors com les de Granollers (Festa Major de Blancs i Blaus) i Mataró (Les Santes). També s’organitzaran Maratons de Donació a diferents localitats com Rubí, Castelldefels o Malgrat. A les grans ciutats com Barcelona, Terrassa o Badalona continuaran oberts els punts de donació habituals.

Girona, a Núria per primer cop

A les comarques de Girona hi ha previstes més de 70 campanyes de recollida de sang entre els mesos de juliol i agost. Els punts forts seran les poblacions de la costa, però no obstant això, també hi ha previsió d’establir espais de donació als municipis de l’interior.

Els busos del Banc de Sang seran visibles als passejos i als llocs més concorreguts, com Palamós, Blanes o Calonge. Llançà, per la seva banda, comptarà amb una Marató pròpia a finals de juliol. També es farà campanya per primer cop al Gran Jonquera, molt dirigida al turisme local i francès. A l’agost està previst que es faci la primera campanya especial a la Vall de Núria.

Tarragona, campanyes de costa

La Costa Daurada concentrarà el gruix de les donacions durant els mesos d’estiu, amb campanyes a Salou, Cambrils, Cunit i Torredembarra on s’esperen fer 4.000 donacions en total. També hi haurà campanyes en municipis petits, com Barberà de la Conca o Marçà.

El Banc de Sang també estarà present en Festes Majors com les de Sant Salvador o l’Argentera i fires com Firagost de Valls.

Lleida, donacions d’altura

El Banc de Sang a l’Hospital Arnau de Vilanova estarà obert en l’horari habitual, de dilluns a divendres de 8.30 a 21 h i dissabtes de 10 a 14 h.  A més, s’organitzaran campanyes a municipis dels Pirineus com La Seu d’Urgell, La Pobla de Segur, Oliana, Sort, Tremp, Pont de Suert o Viella, entre d’altres.

A Bellpuig s’hi recupera la Marató de Donació, que feia anys que no s’havia fet.

A través del web donarsang.gencat.cat es poden consultar els punts de donació més propers a partir del nom d’un municipi o un codi postal.

#amicspersempre: animar a donar a través de les xarxes

Els donants que ho vulguin poden contribuir a donar a conèixer la campanya a les xarxes socials, on poden compartir les fotografies amb els seus tattoos a través de l’etiqueta #amicspersempre, a Facebook, Twitter i Instagam (@donarsang).

Les xarxes socials del Banc de Sang ja compten amb més de 30.000 seguidors que comparteixen les seves experiències com a donants i receptors de sang.