El Banc de Sang: una màquina que no s’atura

El Banc de Sang de nit

Un equip de 35 persones treballa de nit a les seus que el Banc de Sang i Teixits (BST) té als diferents hospitals de Catalunya i a l’edifici central, al barri del Poblenou de Barcelona. A aquest edifici (Dr. Frederic Duran i Jordà) és on s’hi rep i processa la sang que arriba del dia de tot els donants del territori a Catalunya, entre 800 i 1000 bosses. De fet, el procés s’inicia a partir de les 22h de la nit, amb el torn dels treballadors de nit. Són un equip de 5 persones que agafa el relleu del dia i que no para i treballa a contrarellotge fins al matí.

El Juantxo, la Neus i la Danáe, del torn de nitUn cop un donant ha donat sang, la sang ha de començar el procés de fraccionament abans no passin 24 hores. Cada bossa es divideix en 3 parts diferents: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Els glòbuls vermell es conserven a 4 graus de temperatura; les plaquetes es mantenen en moviment constant en un agitador a temperatura ambient perquè no es coagulin; i el plasma es congela a -30 graus.

El primer que fa aquest equip de nit és posar en marxa una gran ‘màquina’ registradora que controla inicialment les bosses de sang, de plasma i plaquetes del dia que han arribat fins a la seu central del BST, transportada per furgonetes des dels diferents punts de Catalunya. Després, s’enceta el procés de fraccionament.

Paral·lelament, la sang també s’analitza per comprovar que sigui vàlida per ser transfosa. És per això que cada bossa arriba acompanyada de 4 petits tubs de mostra per a les diferents proves serològiques i de biologia molecular que es faran durant el dia. Les mostres es guarden durant més d’un any congelades a la seroteca per si hi ha cap problema.

Un equip pendent de les necessitats nocturnes urgents

L’equip de nit també fa les funcions de servei d’urgències i té línia directa amb els companys de les diferents seus del Banc de Sang als hospitals, per si hi ha emergències nocturnes. Aquest pot ser el cas, per exemple, d’un accident múltiple en el què es necessitin unitats d’hematies O- (el grup universal que pot donar a tothom), que hi hagi demanda d’algun concentrat específic per a un nen de Sant Joan de Déu, que calguin plaquetes per algun trasplantament urgent al matí o que faltin bosses d’un determinat fenotip (grup sanguini) poc comú.