Dona ara i un pacient rebrà la teva sang al Nadal

Nadal 2017 Banc de Sang

El camí de la bossa de sang és llarg. Des de que dones sang fins que es transfon a un malalt passen gairebé 20 dies. Per tant, les donacions d’aquesta setmana es faran servir als hospitals durant les Festes.

Donant Banc de Sang Hospital Arnau de Vilanova Nadal 2017
Donant de sang a l’Hospital Arnau de Vilanova, Lleida

Malauradament, les reserves baixen un 25% durant aquests dies. Per tant, ara és just el moment per donar i aconseguir que les reserves no siguin tan baixes com sol passar cada any.

Les dues últimes setmanes de l’any és el període més crític  perquè, juntament amb el mes d’agost, és quan el nombre de donacions disminueix més.

Els dies de pont del mes de desembre, el fred i les festes són elements adversos a la donació i fan que l’estoc es vagi fent petit. Cal tenir en compte que la sang caduca i que cal transfondre amb un període de temps determinat.

I en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. Per això cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal.

Enguany, des del Banc de Sang volem revertir la tendència i trencar la inèrcia que ens porta a tenir unes reserves escasses en una època ‘festiva’ on les necessitats de sang, en canvi, es mantenen. No només són necessaris els donants, necessitem també amics, parents, familiars, exdonants que facin d’altaveu per a difondre la necessitat de donar sang. Les nostres xarxes socials són un plataforma oberta a tothom per a fer-ho: Instagram, Twitter i Facebook.

El camí d’una bossa de sang
Des que un donant dona sang fins que aquesta sang és transfosa, per exemple, a un accidentat, pot passar fins a un mes. Malauradament, la sang caduca i no es pot guardar indefinidament. Per això és vital la col·laboració ciutadana constant.

La sang d’un donant es processa, es fracciona i se separa en tres parts, s’analitza per garantir que compleix tots els protocols de seguretat necessaris. I finalment es guarda en estoc al magatzem de la seu central del Banc de Sang i Teixits a l’espera que els hospitals la reclamin. Les primeres bosses a enviar-se als hospitals són sempre les de més antiguitat per assegurar que no caduquin. Es calcula que la mitjana de temps que passa entre la donació i la transfusió és d’uns 20 dies.