El Banc de Sang produeix un plasma de cordó únic per curar úlceres de peu diabètic

La Dinara Samarkánova s’afanya a produir el plasma ric en plaquetes a la seu del Banc de Sang de l’Hospital de Sant Pau perquè avui ve Miguel Ángel, un dels pacients amb úlceres cròniques als peus. Dinara activa el plasma per a formar el gel que servirà per curar-li  l’úlcera. Aquest plasma és especial perquè procedeix de sang de cordó umbilical, és a dir, de sang recollida durant un part en una Maternitat, que ha estat enviat al BST on es processa i es guarda.

 

peu diabèticDinara és investigadora de l’equip de teràpies avançades que dirigeix el doctor Sergi Querol que està investigant nous usos per a la sang de cordó. Des del 2015 ha participat en un assaig clínic amb 11 pacients com el Miguel Ángel, de la Unitat Funcional de Peu Diabètic de Sant Pau, coordinada pel podòleg Jesús Gaitán.

És un assaig impulsat per un Banc de Sang italià per estudiar l’eficàcia i la seguretat del gel de plaquetes procedent de sang de cordó en pacients de diverses ciutats, i Sant Pau aporta els pacients, amb el dr. José Roman Escudero al capdavant.

 

Feia tres anys que al Miquel Àngel, no se li tancava la llaga i en cinc mesos, ja li ha cicatritzat

El Miguel Ángel ha estat un dels casos d’èxit fins ara. A finals de l’any passat va començar un tractament de 8 sessions de cures de l’úlcera del peu dret. Feia 3 anys que no li cicatritzava. I com que el plasma actua de manera acumulativa, la llaga se li va tancar als 4 mesos. Ara comença amb el peu esquerre. I si va igual, el Miguel Ángel tornarà a poder posar-se calçat normal en poc temps. El plasma ha estat l’única opció eficaç per a ell.

 

Plasma ric en plaquetes per peu diabètic“Per ara, no tenim res més per a tancar les llagues, és únic. L’ús del gel enriquit amb plaquetes és una porta que se’ns obre perquè el problema que tenim amb els pacients diabètics és que no acabin en amputació. Això suposa un gran impediment pel pacient, que no pot treballar ni fer la funció social que feia abans, i tampoc  hem d’oblidar que és caríssim per a la seguretat social”, explica el doctor Jesús Gaitán. “Així disminuïm l’enorme despesa pública que suposa un pacient d’aquestes característiques”. És per aquest motiu que l’equip de Sant Pau que tracta aquests pacients és interdisciplinar, “perquè si no canvien els hàbits de vida, difícilment els podrem ajudar”, adverteix Gaitán.

La sang de cordó umbilical no només serveix per a trasplantaments, el plasma de cordó n’és un producte estrella

Actualment, el plasma ric en plaquetes procedent de cordó umbilical només es pot usar en el marc d’un assaig clínic, però el BST espera que quan sigui demostrada la seva eficàcia, es converteixi en producte d’ús comú a tots els hospitals.

La investigació obre noves portes i els pacients que es poden beneficiar d’un tractament amb sang de cordó umbilical, no només són els pacients trasplantats. El cordó umbilical serveix per a moltes altres coses encara per explorar. De moment, el plasma de cordó n’és el producte estrella.

Un ‘súperplasma’
A banda dels trasplantament, la sang de cordó serveix per a moltes altres coses encara per explorar. El plasma de cordó és de moment el producte estrella:

  • Té una concentració de factors de creixement excepcionals
  • Es pot obtenir i fer servir de manera immediata
  • Permet una actuació molt més ràpida que en el cas de productes fets amb sang del propi pacient