Calen més donacions de sang per atendre els malalts als hospitals

  • Les donacions diàries són insuficients per atendre l’augment de la necessitat de sang als hospitals
  • S’estan recuperant intervencions endarrerides per la Covid i per això les transfusions augmenten i cal més sang per als malalts
  • Aquest any s’han sumat 10.000 donacions de sang més que el mateix període de 2019 i tot i això en calen més
  • Si pots donar, reserva hora per als pròxims a www.donarsang.gencat.cat
  • Si no pots donar, fes córrer a veu!
  • Cada dia caldria sumar entre 1.100 i 1.200 donacions de sang

Les necessitats diàries han augmentat des d’aquest mes de setembre i calen 1.100 donacions per garantir les transfusions, especialment de plaquetes. Aquest component de la sang només té una durada de 5 dies. Per això és important mantenir un ritme de donacions constant cada dia.

El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activat les reserves se situen ara a les 6.000 unitats. La xifra ideal són 10.000.

Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

Al web www.donarsang.gencat.cat es pot demanar hora per donar en qualsevol dels 12 hospitals on hi ha un espai de donació. També es pot consultar la ubicació de qualsevol de les 200 campanyes itinerants organitzdes durant les properes setmanes per tot Catalunya.

Donar sang, un hàbit cívic

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació.