Catalunya necessita 40.000 donacions de plasma cada any

donant plasma
  • El Banc de Sang és l’entitat responsable de les donacions de plasma i l’any passat va recollir prop de 20.000 donacions
  • Se’n necessiten 20.000 més per poder ser autosuficients
  • El plasma s’utilitza per fer medicaments vitals per a malalts amb problemes de coagulació de la sang
  • Actualment s’han de comprar medicaments fets amb plasma a l’estranger
  • Una carpa a la plaça Catalunya de Barcelona recollirà donacions de dimarts 6 a dijous 8 d’octubre, coincidint amb la Setmana Internacional de la Donació de Plasma
  • TESTIMONIS: pacients que necessiten medicaments fets amb plasma per al seu dia a dia, superdonants de plasma que fan més de 12 donacions a l’any i metges

La Setmana Mundial de la Donació de Plasma se celebra per primera vegada a Catalunya amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de donar plasma, una part de la sang que és imprescindible per fer medicaments com l’albúmina o les immunoglobulines.

Catalunya és deficitària en aquest component sanguini. Per això, des de dimarts 6 i fins al dijous 8 una carpa recollirà donacions de plasma.

A més, també es pot donar cada dia als principals hospitals. Per donar, cal apuntar-se a través del web www.donarsang.gencat.cat/plasma.

 

Per a què serveix el plasma?

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments.

N’hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini.

Altres requereixen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s’extreuen les proteïnes del plasma i s’elaboren medicaments, anomenats “hemoderivats”, que només es poden obtenir de la sang d’altres persones.

Aquest és el cas dels nens amb immunodeficiències que necessiten immunoglobulines per reforçar el seu sistema de defenses.

Per la seva banda, els hemofílics, per exemple, poden patir grans hemorràgies perquè els falta una proteïna que serveix per coagular la sang.

Donacions de plasma necessàries per al tractament d’un pacient durant un any

donació plasma
donació plasma

 

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d’esperar sempre dos mesos per a la teva propera donació.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

 

Les persones que no hagin donat mai plasma i vulguin més informació, poden deixar les seves dades en aquest formulari perquè els contactem des del Banc de Sang per concertar la primera donació.

www.donarsang.gencat.cat/ca/donacio-plasma/ets-especial

 

Com és una donació de plasma?

Cal tenir en compte que les donacions de plasma duren més que una donació de sang, uns 45-60 minuts.

La donació es fa mitjançant un separador cel·lular, una màquina que separa el plasma de la resta de components. El plasma està compost per aigua en un 90%, i per proteïnes i sals minerals en el 10%, que són les necessàries per als tractaments. El cos, després de la donació, necessita pocs dies per recuperar les proteïnes i sals minerals.

 

Plasma de convalescents de la Covid-19

Des de l’inici de la pandèmia, el Banc de Sang busca persones que s’hagin recuperat de la Covid-19 fa més de 28 dies i menys de 3 mesos i vulguin fer una donació de plasma. Això és perquè el seu plasma té defenses contra el coronavirus que poden servir per tractar les persones que estan malaltes. Les persones interessades a donar plasma per a malalts de Covid-19 han d’emplenar aquest formulari i rebran una trucada per valorar si poden fer la donació.